ARNHEM - Naar schatting 1000 mensen hebben woensdagavond meegelopen met een stille tocht voor het 15-jarige Arnhemse meisje dat vorige week werd doodgestoken.

Vooral jongeren maakten deel uit van de stoet die langs het ouderlijk huis van het meisje aan de Stadhoudersstraat ging. De Arnhemse en haar vader werden in de deuropening neergestoken door een 14-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel. 

Burgemeester Pauline Krikke van Arnhem sprak bij de start. Ze toonde zich 'bijzonder geschokt' door de steekpartij waarbij het slachtoffer ernstig gewond raakte en later overleed. ''Het is een abrupt einde van het leven van een meisje op de drempel van volwassenheid'', zei Krikke. De vader overleefde de aanval.

Bij het ouderlijk huis legde Krikke witte rozen voor het slachtoffer. Er lagen al veel bloemen in het voortuintje, maar nadat de deelnemers aan de tocht waren langsgetrokken, was er sprake van een bloemenzee.

Familie

De familie van het doodgestoken 15-jarige Arnhemse meisje wil dat de minderjarige verdachten als volwassenen worden berecht. ''Wie zo koelbloedig een dergelijke daad kan plegen, is geen kind meer.'' Dat heeft een vertegenwoordigster van de familie woensdagavond gezegd tijdens een stille tocht voor het slachtoffer.

De familie vreest dat de verdachten van 14, 17 en 16 jaar veel te lichte straffen krijgen als de rechter hen op basis van jeugdrecht zou veroordelen. Dan zouden ze mogelijk weer op vrije voeten komen als ze meerderjarig worden.

''Dan zijn ze elke dag een gevaar voor ieder kind, want de kans is groot dat zij opnieuw zoiets doen'', aldus de vertegenwoordigster die namens de ouders van het slachtoffer sprak. ''Zij gunnen geen enkele familie de pijn die zij lijden.''

Relatie

Het slachtoffer had geen enkele relatie met de Capellenaar of met de 17-jarige jongen uit Rotterdam, die volgens de politie heeft aangezet tot de moord. ''Ze kende de jongens helemaal niet'', zeiden familieleden van het slachtoffer woensdagavond na afloop van de stille tocht.

De politie hield dinsdag een 16-jarige Arnhemse aan, die tot de beste vriendinnen van het 15-jarige meisje behoorde. Deze 16-jarige heeft verkering met jongen uit Rotterdam. Of zij de jongen uit Capelle aan den IJssel ook kende, is nog niet duidelijk.

''Wie haalt het in zijn hoofd om helemaal van Rotterdam naar Arnhem te reizen om daar een onbekend, onschuldig, weerloos meisje neer te steken, terwijl haar vader erbij staat?'', vroeg een woordvoerster van de familie zich namens de ouders van het slachtoffer af in een toespraak voor deelnemers aan de stille tocht. ''Dan heb je wel lef en moet je gewelddadig zijn.''

Honderden bij stille tocht Arnhem