Het rapport van de Inspectie voor de Gezondheid (IGZ) over de uitbraak van de resistente klebsiellabacterie in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis is 'pijnlijk'.

Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Het is pijnlijk duidelijk geworden dat op vele niveaus van het ziekenhuis zaken niet goed zijn gegaan." De inspectie concludeerde dat de gevolgen van de klebsiella-uitbraak veel minder ernstig waren geweest als de uitbraak niet was onderschat. Dat nu gebeurde echter 'tot op het hoogste niveau', waardoor juiste maatregelen te lang uitbleven.

Zorg blijft mensenwerk en mensen kunnen fouten maken, schrijft de bewindsvrouw verder. In het Maasstad Ziekenhuis is echter sprake geweest van 'ernstig normoverschrijdend gedrag'. Daarom heeft de inspectie ingegrepen en wordt een aantal microbiologen voor de tuchtrechter gesleept.

Door de uitbraak van de klebsiellabacterie kwamen volgens de inspectie ruim vierduizend mensen onnodig in contact met besmette patiënten. Zeker drie patiënten zouden als gevolg van de besmetting zijn overleden. Bij tien andere sterfgevallen speelt klebsiella mogelijk een rol.