AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er in 2013 een koninginnedagfeest van Radio 538 komt in Amsterdam-Zuidoost.

Dat zei hij woensdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Diverse politieke partijen voelden hem aan de tand over het afblazen van het feest voor 30 april dit jaar bij congrescentrum RAI.

De gemeente wilde dat er niet meer dan 60.000 mensen naar het feest komen. Dat is een stuk minder dan de 300.000 mensen die vorig jaar verspreid over de dag het Museumplein bezochten.

Kaartverkoop

Daardoor wilde de gemeente dat Radio 538 de toegang tot het feest ging controleren, bijvoorbeeld door kaartverkoop. De zender voelde hier niet voor.

Volgens Van der Laan is een groot Oranjefeest dit jaar nog niet mogelijk bij de ArenA-boulevard in Zuidoost. Volgend jaar moet het echter wel kunnen hier een festival te organiseren voor zo'n 100.000 mensen. De burgemeester zei te hopen dat kaartverkoop dan niet nodig hoeft te zijn.

Radio 538 zegt dat het radiostation vanaf 2013 weer een koninginnedagfeest wil organiseren. Een feest in Zuidoost is een mogelijkheid, maar alle opties, zowel binnen als buiten de hoofdstad staan open, aldus een woordvoerster.