UTRECHT - De leerlingen van tenminste 164 middelbare scholen hoeven donderdag niet naar school. De instellingen gaan dicht omdat de docenten staken.

Ongeveer 20.000 docenten van 723 scholen hebben aangegeven het werk neer te leggen uit protest tegen de overheidsplannen met het onderwijs. Dat heeft de Algemene Onderwijsbond (AOb) woensdag laten weten.

In de Jaarbeurs in Utrecht is donderdag een manifestatie, daar worden duizenden docenten verwacht.

De docenten zijn het niet eens met het huidige wetsvoorstel. Zo wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat het aantal lesuren in de eerste 2 jaar van het voortgezet onderwijs op 1040 per jaar blijft, in plaats van de 1000 uren die docenten en scholieren willen.

Opgehokt

De docenten zijn bang dat scholieren wel op school moeten zijn, terwijl ze geen les krijgen. Op die manier zouden ze 'opgehokt’ worden.

Ook is de onvrede over andere kabinetsplannen groot onder het onderwijspersoneel, zoals bijvoorbeeld de bevriezing van de salarissen en de bezuinigingen op passend onderwijs.

Staking

Een paar duizend scholieren protesteerden eind vorig jaar op het Museumplein in Amsterdam tegen de maatregel. Begin deze maand hield de bond Leraren in Actie een driedaagse staking en een bijeenkomst op het Plein in Den Haag waar enkele honderden leraren op afkwamen.