DEN BOSCH - De korpsbeheerder van de politie Brabant-Noord heeft een 57-jarige inspecteur strafontslag opgelegd omdat hij vijf jaar lang met een vervalst certificaat als hulpofficier werkte.

De politie heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Met simpel knip-, plak- en kopieerwerk probeerde politieman Willem H. te verhullen dat hij de opleiding tot hulpofficier nooit had gevolgd. Hij verrichtte in vijf jaar 1680 ambtshandelingen als hulpofficier, zoals doorzoekingen en inverzekeringstellingen.

Zo was hij de hulpofficier die de van ontucht verdachte Bossche zwemschoolhouder Benno L. in verzekering stelde.

Plichtsverzuim

Het merendeel van de strafzaken waarbij hij als hulpofficier werk verrichte, was al afgedaan toen hij in 2010 door de mand viel. In de overige zaken had zijn optreden geen verstrekkende gevolgen.

De politie verwijt hem ernstig plichtsverzuim waardoor zijn positie onhoudbaar is geworden, staat in een verklaring. Vorig jaar legde de strafrechter aan de Rosmalense inspecteur een voorwaardelijke straf op wegens valsheid in geschrifte.

Na de ontdekking van enkele onbevoegde hulpofficieren in Brabant kwam er een landelijke inventarisatie en werden tientallen gevallen ontdekt.