DEN HAAG - Jaarlijks stranden er echter twee keer zo veel homohuwelijken tussen vrouwen als tussen mannen.

Sinds het homohuwelijk in 2001 werd ingevoerd trouwen er elk jaar echter wel net iets meer vrouwen met elkaar dan mannen.

In 2005 tot 2009 werden jaarlijks gemiddeld 610 homohuwelijken tussen mannen gesloten en 690 tussen vrouwen. In die jaren scheidden gemiddeld 45 mannelijke homostellen per jaar en 100 vrouwelijke homostellen.

Dit blijkt uit een analyse door weblog Sargasso en het ANP van dinsdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Niet hetzelfde

''Dat beide groepen homoseksueel zijn betekent niet dat ze hetzelfde zijn'', zegt René van Soeren van COC Nederland. ''Waar het verschil vandaan komt, is niet specifiek onderzocht."

"Een reden kan zijn dat vrouwen uiteindelijk nuchterder zijn in hun besluit dat een relatie niet meer werkt. Weinig mensen treden nu nog impulsief in het huwelijk, dat zal de reden voor het verschil niet zijn.''

Familiebanden

Uit publicaties van de organisatie NKPS, die onderzoek doet naar familiebanden in Nederland, is eerder gebleken dat bij heteroseksuele stellen de vrouw vaker het initiatief tot scheiding neemt.

In de periode 2005-2009 werden er jaarlijks gemiddeld 72.000 huwelijken tussen heteroseksuele paren gesloten. Het aantal scheidingen lag in die jaren op gemiddeld 32.000.