AMSTERDAM - De 51-jarige Jan R. uit Ens moet 14 maanden de cel in.

Daarnaast legde de rechtbank in Lelystad de voormalig eigenaar van kinderdagverblijf 'Onze Boerderij' in Ens dinsdag 8 maanden voorwaardelijk op met een proeftijd van 5 jaar.

R. werd schuldig bevonden aan onder meer misbruik van een 5-jarig meisje en zijn toen 10-jarige nichtje. Daarnaast vond de rechtbank hem schuldig aan vier gevallen van ontucht, maar sprak hem ook vrij van een aantal ontuchthandelingen.

Proeftijd

De Ensenaar mag gedurende zijn proeftijd niet werken met kinderen, ook niet op vrijwillige basis. Daarnaast moet hij een behandeling ondergaan tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. R. verscheen zelf niet bij het uitspreken van zijn vonnis. Hij weerspreekt alle beschuldigingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 2 weken geleden nog 3,5 jaar cel, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. De officier van justitie hield R. verantwoordelijk voor misbruik van de twee meisjes en 11 gevallen van ontucht.

Lagere straf

De rechtbank kwam tot een lagere straf, omdat ze niet alle gevallen van ontucht bewezen achtte. Wel was er in sommige gevallen sprake van schennis van de eerbaarheid. Ook werden bij R. enkele kinderpornografische afbeeldingen op zijn computer aangetroffen.

Het feit dat de Ensenaar zowel als oom als eigenaar van een kinderdagverblijf het vertrouwen van de kinderen en hun ouders had beschaamd, rekende de rechtbank hem zwaar aan. Tegelijkertijd hield ze er in zijn voordeel rekening mee dat de zaak veelvuldig in het nieuws kwam.

Toekomstplannen

R. moet nog enkele maanden de cel in voordat zijn proeftijd begint. De rechtbank koos voor een extra lange proefperiode, omdat een behandeling door de ontkennende houding van de man lastig kan worden. Ook wordt gevreesd voor zijn toekomstplannen.

R. gaf tijdens een eerdere zitting al aan dat hij niet uitsluit dat hij in de toekomst opnieuw een kinderdagverblijf begint.