LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft dinsdag in hoger beroep celstraffen tot 8 jaar geëist tegen een groep verdachten in de zogeheten Koolviszaak.

De groep zou op grote schaal jonge Nigeriaanse vrouwen hebben geronseld en naar Europa hebben gesmokkeld, waar zij onder dwang in de prostitutie belandden.

De rechtbank kwam in 2009 tot aanmerkelijk lagere straffen, onder meer doordat zij het onderdeel mensenhandel niet bewezen achtte en de verdachten op dit punt vrijsprak. De rechtbank vond een aantal verklaringen van slachtoffers niet bruikbaar voor het bewijs.

Wanpraktijken

De acht verdachten zouden hun activiteiten van begin 2006 tot in het najaar van 2007 hebben ontplooid. Justitie en politie deden onder de codenaam Koolvis onderzoek naar de wanpraktijken en ontdekten dat de bende de slachtoffers op Schiphol asiel liet aanvragen met een van tevoren geïnstrueerd verhaal.

De vrouwen en meisjes belandden in opvangcentra voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. Vandaaruit verdwenen zij, om uit te waaieren naar Zuid-Europa.

In Frankrijk, Italië en Spanje werden de vrouwen als prostituee aan het werk gezet. Al het verdiende geld moesten zij afstaan aan de verdachten, aldus het OM.

Voodoorituelen

In Nigeria zouden de verdachten hun slachtoffers hebben onderworpen aan voodoorituelen, waardoor zij in Nederland geen aangifte durfden te doen.

De politie hanteerde om die reden een zogeheten verhoorprotocol: de vrouwen voerden gesprekken met een ervaringsdeskundige en een dominee voordat zij door de politie werden verhoord. Een aantal slachtoffers heeft uiteindelijk aangifte gedaan.

Onzorgvuldig

Volgens de rechtbank is de uitvoering van het verhoorprotocol onzorgvuldig geweest, waardoor een aantal verklaringen als bewijs moest worden uitgesloten.

Het OM vindt dat het protocol juist heel zorgvuldig is opgesteld en dat het gebruik ervan ertoe heeft geleid dat de waarheid in de omvangrijke zaak op tafel is gekomen.

Het gerechtshof velt zijn oordeel op 12 maart.