AMSTERDAM - Het afblazen van het koninginnedagfeest van Radio 538 in Amsterdam kan verkeerd uitpakken.

Ook als er niets wordt georganiseerd, zullen honderdduizenden mensen naar de stad komen ''en dat kan vervelende gevolgen hebben''.

Dat zegt voorzitter Ton Poppes van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland dinsdag, na een bericht in Het Parool.

Teleurgesteld

''Op Koninginnedag moet er in de stad voor iedereen wat te vinden zijn. Dit jaar is er wel een hele dikke, forse streep door de activiteiten gezet. Op de grote pleinen gebeurt nu helemaal niets'', aldus Poppes. Hij stelt het gemeentebestuur voor toch in overleg te gaan over het organiseren van het een en ander.

''Anders krijg je dat feestvierders hier teleurgesteld worden en dat ze onvoorspelbaar gedrag gaan vertonen.''

Rembrandtplein

Radio 538 mocht het feest van de gemeente om handhavingsproblemen niet meer op het Museumplein houden. Alternatief werd het congrescentrum RAI, maar ook dat is afgeblazen. Bovendien is voor het feest van SLAM!FM op het Rembrandtplein geen vergunning gegeven.

Waarschuwingen en signalen over de openbare orde en veiligheid op Koninginnedag zijn bij burgemeester Eberhard van der Laan meer dan welkom, zegt zijn woordvoerder. De gemeente gaat '30 april' op een andere manier inrichten, maar dat betekent volgens hem absoluut niet dat er nergens meer iets te doen is.

Oranje-feest

''Alleen al in de binnenstad is nu al voor 135 evenementen een vergunning verleend. De grotere dance-events verhuizen naar even buiten de stad, zoals SLAM!FM naar de kop van het Java-eiland.'' Koninginnedag 2012 wordt wat de gemeente Amsterdam betreft ''één groot spetterend Oranje-feest''.