AMSTERDAM - De ouders van Jelmer Mulder vinden dat de overheid medische missers, waar hun zoontje het slachtoffer van was, moet onderzoeken en de betrokkenen ter verantwoording moet roepen.

Jelmer liep in 2007, vlak na zijn geboorte, ernstige hersenbeschadiging op na een darmoperatie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Inmiddels is erkend dat er ernstige missers zijn gemaakt in het onderzoek waarom de 6 weken oude baby gehandicapt is geraakt.

De ouders hebben middels een brief van hun advocaat dinsdag aan het ministerie van Volksgezondheid laten weten dat het hun inziens een positieve verplichting van de overheid is slachtoffers van ernstige medische fouten, of hun nabestaanden, een effectieve procedure aan te bieden.

Onderzocht

''Concreet zou het betekenen dat de IGZ zorg moet dragen voor een procedure waarbinnen calamiteiten deugdelijk en voortvarend onderzocht moeten worden’’, zo schrijft de advocaat.

''Vervolgens moet op adequate wijze verslag worden gedaan en de betrokkenen zo nodig ter verantwoording worden geroepen.’’

Rapport

Eind vorig jaar presenteerde de Nationale Ombudsman een rapport over het kindje Jelmer waarin stond dat het UMCG en de IGZ op ''schokkende wijze’’ hebben gefaald in het onderzoek naar de vraag hoe de 6 weken oude baby gehandicapt is geraakt.