AMSTERDAM - De politie heeft een 25-jarige Amsterdammer aangehouden wegens de gewelddadige overval op een vestiging van geldtransportbedrijf Brink’s in Amsterdam afgelopen zomer.

Dat meldt een woordvoerder van de politie dinsdag. Hij bevestigde een bericht in De Telegraaf dinsdag.

De verdachte is een bekende van de politie. Hij is al op 20 december aangehouden op basis van een DNA-spoor. Waar dat spoor is aangetroffen, wil de politie niet zeggen. De man, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de overval, zit nog vast. Hij zat in beperkingen zodat hij geen contact met de buitenwereld mocht hebben.

Bij de overval werden explosieven gebruikt. Ook schoten de overvallers met automatische wapens op de politie. Later kaapten ze onder bedreiging van de wapens een auto.

Een vluchtauto, waarin een deel van de omvangrijke buit zat, ging op de snelweg A2 in vlammen op. Dat gebeurde na een crash tijdens een politieachtervolging die tot Eindhoven ging.

De politie werkt nog altijd met 30 man aan de zaak, die wegens het geweld een ''hoge prioriteit'' heeft. De politie zegt dat het meer geluk dan wijsheid was dat destijds niemand gewond raakte.

Bende

In de media werd na een soortgelijke roof in april in Rotterdam, vermoedelijke door dezelfde overvallers, al een link gelegd met deze bende.

De Scarface-bende kreeg zijn naam toen de overvallers werden herkend op bewakingsbeelden tijdens een tankbeurt in België.

Een van de mannen was gekleed en had hetzelfde loopje als de drugsdealer Tony Montana in de film Scarface.