AMSTERDAM - De maand januari gaat de boeken in als een van tien warmste januarimaanden ooit.

De gemiddelde maandtemperatuur komt naar verwachting uit op 5,3 graden, tegenover 3,1 normaal. Dat meldt Weeronline maandag.

Van de afgelopen tien jaar kwamen vier januarimaanden in de top tien terecht. De januari van 2007 is koploper met een gemiddelde temperatuur van 7,1 graden. Ook de eerste maand van 2005 en 2008 staan bij de warmste tien.

De afgelopen maand vroor het één dag matig en vijf keer licht. De koudste dag was 17 januari. Toen daalde het kwik in Twente tot 6,4 graden onder nul. De meteorologen van Weeronline verwachten dat het in de laatste dagen van de maand mogelijk nog een keer matig vriest.

Nat

Januari was naast een relatief warme ook een natte maand. De meeste neerslag viel in de eerste week. Op sommige plaatsen viel in een paar dagen tijd de helft van de hoeveelheid die normaal in januari valt. De eerste week van januari was bovendien behoorlijk onstuimig. Op 3 januari was zelfs sprake van storm.

Februari begint naar verwachting koud. Vanuit Oost-Europa stroomt koude lucht het land binnen, waardoor na het weekeinde de kansen op vorst toenemen.

1956

Het verloop van de winter lijkt volgens Weeronline vooralsnog erg op dat van 1956. Ook toen bleef het in januari relatief warm, maar dat veranderde begin februari. Uiteindelijk werd de maand februari van dat jaar de koudste ooit. Gemiddeld werd het -6,4 graden en kwam het kwik maar een paar dagen boven het vriespunt uit.