ABCOUDE - De man die ervan wordt verdacht in oktober op de A2 bij Abcoude een onschuldige man te hebben doodgereden in een door de politie gecreëerde filefuik, wordt vervolgd voor doodslag.

Justitie wil hem eveneens veroordeeld krijgen voor poging tot doodslag, omdat hij op agenten zou hebben ingereden, benzinediefstal en het rijden zonder geldig rijbewijs.

Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) in de definitieve tenlastelegging, zo heeft een woordvoerster maandag desgevraagd gezegd.

Ze kon niet zeggen of de man alleen op dat moment geen rijbewijs bij zich had, of helemaal niet over een geldig rijbewijs beschikte. Aanvankelijk meldde ze dat laatste.

Botsing

De botsing vond plaats ter hoogte van Abcoude. De verdachte werd samen met zijn zoon achtervolgd door de politie, nadat hij bij een tankstation bij Vianen zou zijn weggereden zonder te betalen.

Toen de politie een stopteken gaf, gingen de brandstofdieven er met hoge snelheid vandoor. Ze reden roekeloos en ramden drie keer een politiewagen voor ze in de file tot stilstand kwamen, zo liet de politie direct na het ongeval weten.

Niet reageren

Advocaat Gerald Roethof zei in een reactie het dossier pas recent te hebben ontvangen en daardoor nog niet te kunnen reageren. De rechtbank in Utrecht behandelt de zaak tegen de 49-jarige verdachte maandag voor het eerst. Het betreft een zogenoemde regiezitting, waar de stand van het onderzoek wordt besproken.

Het ongeval leidde in het hele land tot verbijstering, maar deed ook een felle discussie oplaaien over het inzetten van een filefuik door de politie.

Volgens de politie is dat geen bijzonder middel, omdat weggebruikers dagelijks worden geconfronteerd met files op de weg en daarvoor ook worden gewaarschuwd met borden waarop aflopende snelheden staan.

Inzetten

De politie zette volgens eigen zeggen de filefuik niet in, omdat er alleen sprake was van benzinediefstal, maar omdat de dieven een serie strafbare feiten pleegden.

De rijksrecherche doet nog onderzoek naar de rol van de politie bij het ongeval. De uitkomsten daarvan laten nog enkele weken op zich wachten. Het gaat om een oriënterend onderzoek. Of het daadwerkelijk tot vervolging komt, wordt pas daarna besloten.