ZANDVOORT - Rijkswaterstaat heeft maandag tussen Katwijk en IJmuiden kleine plakkaten olie op het strand gevonden. Ook werden op de 22 kilometer lange kuststrook veertien besmeurde vogels dood aangetroffen. 

Ook bij de gemeente Zandvoort zijn maandag meldingen binnengekomen dat er op het strand van de badplaats olie is aangespoeld en dat er diverse vogels zijn besmeurd. Dat meldt de gemeente op haar website.

Ook op meubels van strandpaviljoens is olie aangetroffen. De herkomst van de olie is onduidelijk. Zandvoort heeft Rijkswaterstaat op de hoogte gebracht van de olievervuiling. Die stelt een onderzoek in.

Volgens Rijkswaterstaat werden op het strand tussen Katwijk en IJmuiden over een lengte van 22 kilometer kleine plakkaten olie aangetroffen en enkele besmeurde zeevogels.

Schoonmaken

Rijkswaterstaat begint dinsdagmorgen met het schoonmaken van de stranden. Ook gaat de dienst monsters nemen om de olie te onderzoeken op de herkomst.

Rijkswaterstaat denkt niet dat de olie afkomstig is van het vrachtschip Aztec Maiden dat vrijdag voor de kust bij Wijk aan Zee strandde, omdat dit schip niet beschadigd was geraakt. Maar de dienst sluit dit echter niet helemaal uit, aldus een woordvoerster.

Vogels besmeurd met olie