AMSTERDAM - De politie heeft begin deze maand een 24-jarige verdachte aangehouden voor de aanslag op de rechtbank in Amsterdam eind september aan de Parnassusweg.

De arrestatie werd al op 6 januari gedaan, maar is stilgehouden in belang van het onderzoek.

De opgepakte man wordt verdacht van meerdere strafbare activiteiten, maar daarover kon het OM verder niets zeggen.

De verdachte zit in volledige beperkingen. Dat betekent dat hij is afgesloten van de buitenwereld en alleen contact mag hebben met zijn advocaat en politie en justitie.

Schietpartij

Volgens krant Het Parool wordt de man onder meer verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in december in de Amsterdamse wijk De Pijp, bedreiging van een portier en vuurwapenbezit. Bij het vuurgevecht raakte een man zwaargewond.

Het slachtoffer werd rond 4.00 uur geraakt door een kogel in de Ferdinand Bolstraat, ter hoogte van de Albert Cuypstraat. Volgens de politie lijkt het op een ruzie tussen twee groepen, waarbij een schot is gelost.

De rechtbank aan de Parnassusweg werd in de vroege ochtend van 21 september getroffen door een professionele raket. De politie bracht de zaak op 3 januari onder de aandacht in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Wonder

In de uitzending werd duidelijk dat de politie naar twee verdachten zoekt. Volgens de politie beschikten ze over een antitankwapen dat in het leger wordt gebruikt.

Normaal kan de raket die hiermee wordt afgeschoten door de dikke gepantserde wand van een tank dringen en de inzittenden doden. Het was dus een wonder volgens de politie, dat er bij de aanslag geen beveiligers in de rechtbank gewond zijn geraakt.

Duikers

Vlak voor de kerst vonden duikers van Defensie in het water van de Stadionkade in Amsterdam de lanceerbuis waarmee vermoedelijk de granaat vanaf de schouder is afgeschoten. Het gaat om een ongeveer 1,20 meter lange buis.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft het wapen onderzocht op sporen.