HARDERWIJK - Bruinvis Hedzer, die zondag levend aanspoelde op Schiermonnikoog, heeft de eerste nacht in de bruinvissenopvang in Harderwijk goed doorstaan.

Het ongeveer één jaar oude dier heeft pikwonden van meeuwen, maar ziet er op zich gezond uit, aldus een woordvoerster van SOS Dolfijn, de organisatie die de opvang verzorgt op het terrein van het Dolfinarium.

Of Hedzer het avontuur gaat overleven is nog niet te zeggen. ''Sommige dieren verslechteren ineens heel erg na een goede eerste nacht. Er moet natuurlijk ook een reden zijn dat het dier is aangespoeld'', aldus de zegsvrouw.

Dat een bruinvis levens aanspoelt komt niet zo vaak voor. In 2011 is een recordaantal van 843 meest dode zoogdieren langs de Nederlandse kusten aangetroffen.

In leven

In deze maand zijn er al 37 dieren bij SOS Dolfijn gemeld, van wie Hedzer de enige is die nog in leven was. Wetenschappers van zee-instituut Imares, onderdeel van Wageningen Universiteit, onderzoeken hoe het komt dat er zo extreem veel zoogdieren aanspoelen.

''Een verklaring kan zijn dat het heel goed gaat met de bruinvissen voor onze kust'', zegt de woordvoerster van SOS Dolfijn.

Verandering

''Maar we denken eerder aan een verandering in het milieu of vismigratie omdat er elders te weinig voedsel is. Het zou ook kunnen dat er toch een ziekte rondwaart. Imares verricht sectie op elk aangespoeld dier. Het bloed van Hedzer lijkt trouwens in orde.''

De onderzoekers hopen ook uit te vinden waarom er al zo vroeg in het jaar veel dieren aanspoelen. Gewoonlijk ligt de piek in maart.