AMSTERDAM - De Oekraïense stad Charkov wil duizenden studenten tijdelijk uit hun kamers zetten om er tijdens het EK voetbal Oranjefans onder te brengen.

De vraag is of de kamers aan de eisen van de supporters voldoen, schrijven het AD en De Telegraaf maandag.

Het stadsbestuur overweegt de noodgreep omdat er veel te weinig hotels zijn om alle supporters onder te brengen. Het plan is om het onderwijsjaar al in april te laten eindigen. Duizenden kamers moeten dan worden aangepast om de Nederlandse voetbalfans er te kunnen laten logeren. De studenten moeten dan maar elders onderdak zoeken, bijvoorbeeld bij hun ouders.

Park

Reisagent Turan Atagun is volgens het AD niet direct enthousiast. Hij zoekt voor onder meer de Nederlandse reisorganisatie Corendon onderdak voor Oranjefans. "Veel van die kamers hebben geen sanitair of je moet het delen met acht andere kamers", zegt hij in de krant. De hygiëne zou vaak ver te zoeken zijn. "Soms kun je beter buiten in het park slapen."

Atagun waarschuwt in De Telegraaf voor grote misstanden. "De kamers kosten nu dertig euro per nacht, straks vragen hotels driehonderd tot vijfhonderd euro per nacht." Een glas pils koste echter maar tachtig cent.

Istanbul

Corendon zoekt vanwege het tekort ook naar creatieve oplossingen. Zo wordt er zelfs aan gedacht Oranjefans te laten overnachten in het Turkse Istanbul, om ze op de wedstrijddag naar Oekraïene en weer terug te laten vliegen.