AMSTERDAM - Het is 'verbijsterend' dat een joodse religieuze leider in Nederland het recht wordt ontzegd zich uit te spreken over 'eeuwige religieuze waarheden' omtrent homoseksualiteit.

Dat ligt 'op de grens van fascisme', schrijft The Committee for the Declaration on the Torah Approach to Homosexuality in een e-mail, meldt de Volkskrant.

Het comité reageert op de schorsing van de Amsterdamse opperrabbijn Aryeh Ralbag. Het bestuur van de Joodse Gemeenschap Amsterdam onthief hem van zijn taken omdat hij een verklaring had ondertekend waarin homoseksualiteit een ziekte wordt genoemd. Ralbag ondertekende de verklaring onder meer namens de Joodse Gemeente Amsterdam.

Oneens

Op verzoek van voorzitter Ronnie Eisenmann werd die verwijzing weggehaald. De gemeente liet vorige week weten het absoluut niet eens te zijn met de inhoud van de verklaring. De vrijheid van meningsuiting en godsdienst zijn in de Verenigde Staten en Israël volgens het comité 'heilig'. "Zelfs in dit tijdperk waarin de politieke correctheid op hol is geslagen."

Het comité wijst erop dat de Joodse Gemeente Amsterdam formeel deel uitmaakt van de orthodoxe geloofsrichting. Daarom zou zij zich niet kunnen beroepen op de unieke positie van joden in Nederland. Eisenmann zei vorige week dat de discussie die nu in de VS wordt gevoerd dertig jaar geleden al in Nederland aan de orde is geweest.

Steun

Rabbijn Steven Pruzansky uit New Jersey mobiliseert internationale steun voor Ralbag. Hij zegt in de krant dat joden in Nederland in 'spirituele shock' zijn. Het zou voor hen onmogelijk zijn de morele boodschap van de Thora te omarmen vanwege de legale en open prostitutie en de afnemende huwelijkstrouw in Nederland.