BELGRADO - Vojislav Seselj is rond 17.00 uur zondagmiddag met spoed opgenomen in een Nederlands ziekenhuis. Dat meldden Servische media.

Het is de derde keer in twaalf dagen dat de leider van de Servische Radicale Partij (SRS), die door het Joegoslavië-Tribunaal wordt vervolgd wegens oorlogsmisdaden, in een ziekenhuis buiten de Scheveningse gevangenis wordt opgenomen.

Tien dagen geleden kreeg hij in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een pacemaker.

De marathonzaak tegen de ultranationalist Seselj sleept al sinds 2003 voort. Terwijl hij de SRS vanuit zijn Haagse cel leidde, was die lange tijd de grootste partij van Servië.

Opzet

Seseljs juridisch adviseur en een vooraanstaand lid van zijn partij, Dejan Mirovic, beschuldigde zondag het tribunaal ervan Seselj met opzet slechte medische zorg te verlenen.

Volgens Mirovic zouden de artsen van het LUMC hebben verklaard dat Seselj in de Scheveningse strafgevangenis ''van het begin af aan onjuist is behandeld en de verkeerde medicijnen heeft gekregen''.

Jelacic

Woordvoerster Nerma Jelacic van het tribunaal, die bevestigde dat Seselj opnieuw is opgenomen, noemt die beschuldiging volstrekt onjuist.

''Wij gaan uiteraard heel serieus met de gezondheid van mijnheer Seselj om. Daarom ook wordt hij als dat nodig is, zoals vandaag, direct overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis'', aldus de woordvoerster.

Astma

Seselj heeft al lange tijd problemen met zijn gezondheid. Zo heeft hij last van astma en zijn bloeddruk is te hoog. In september 2010 onderging hij een kleine ingreep aan zijn hart.

Eind 2006 was hij vier weken in hongerstaking, onder meer om af te dwingen dat hij zichzelf voor het VN-hof zelf mocht verdedigen.