PHILIPSBURG - Laura Dekker heeft zaterdagavond tegen 8 uur (Nederlandse tijd) haar soloreis om de wereld afgerond.

Volgens een woordvoerder van het 16-jarige 'zeilmeisje' voer zij toen de haven van Sint Maarten binnen.

Volgens de zegsman gaat het goed met Laura. ''Ze ziet er enorm fris en vrolijk uit. Ze zwaait naar iedereen die klaar staat om haar te onthalen''.

De laatste mijlen van haar wereldreis werd Laura begeleid door familieleden. Onder meer haar ouders, zusje en opa en oma waren haar met een volgboot tegemoet gevaren. Op zee al vond een hereniging plaats, meldt Zeilen.nl.

Toen Laura de haven binnen voer, werd ze door een kleine armada aan plezierboten onthaald. ''Er liggen hier enorme jachten en die toeterden allemaal. En er stonden tientallen mensen te klappen op de kade'', aldus de zegsman.

Herenigd

"De hereniging met haar ouders ging uitermate gezellig, de sfeer was perfect'', zei de woordvoerder. ''Laura heeft zelfs even de tijd genomen voor de media, waar ze eigenlijk niet zo dol op is. Het is hectisch voor haar, maar ze houdt zich er prima onder.''

Nadat Laura haar zeiljacht had afgemeerd, viel ze in de armen van ouders en zusje die zichtbaar ontroerd waren. Zelf was Laura redelijk laconiek. “Ik sta nog een beetje te wiebelen op mijn benen, ik kan het nog niet zo goed bevatten.’’

Laura kon na aankomst eindelijk weer patat eten. “Daar heb ik tijdens mijn oversteek van Kaapstad naar Sint Maarten ontzettend naar uitgekeken.”

Jongste

Laura vertrok een jaar geleden vanaf Sint Maarten en werd, toen als zij daar zaterdag aankwam, officieel de jongste solozeiler die rond de wereld heeft gevaren.

Voor Laura zit er overigens ook een zwart randje aan het record; het komt namelijk niet in het Guinness Book of Records. De organisatie accepteert niet langer de jongste categorie, omdat ze minderjarigen niet wil aanmoedigen tot het doen van recordpogingen die de organisatie niet geschikt vindt.

Zeemijlen

Dekker heeft in totaal ruim 27.000 zeemijlen afgelegd. Het record stond op naam van de Australische zeilster Jessica Watson. Zij voltooide de reis drie dagen voordat ze 17 werd.

Laura wordt 17 op 20 september 2012. Het verschil tussen de twee meisjes is wel dat Watson de reis non-stop maakte. Laura pauzeerde tijdens haar reis een aantal keer en keerde ook terug naar Nederland om op de Hiswa een lezing te geven.

Laura zal pas halverwege februari naar Nederland terugkomen. In de tussentijd zal ze zich op Sint Maarten onder andere bezig houden met een boek over haar belevenissen.

Volgens Zeilen.nl heeft het meisje nog niet de behoefte terug te gaan naar Nederland. Dit zou komen door de problemen met Jeugdzorg die waren ontstaan voor haar vertrek.

Lees tweets over dit nieuws op NUlive

Laura Dekker rondt wereldreis af