AMSTERDAM - Het schip dat vrijdagochtend vastliep voor de kust van Wijk aan Zee, de Aztec Maiden, is zaterdagochtend nog altijd niet losgetrokken.

Een poging om een kabel aan een tweede sleepboot te bevestigen mislukte vrijdagnacht. De kabel brak, zegt een woordvoerder van bergingsbedrijf Svitzer.

Zaterdagochtend is het alsnog gelukt de tweede, sterkere sleepboot met het schip te verbinden. "Wij wilden pas proberen het schip los te trekken als twee sleepboten met het schip zijn verbonden", legt de woordvoerder uit. "Als we dat met één sleepboot proberen en de kabel breekt, zijn we nog verder van huis."

Via een HD Webcam kan live meegekeken worden hoe het schip weer vlot wordt getrokken.

Hoog water

Het water bereikt pas zaterdagmiddag weer een hoge stand, maar daarvoor wordt al geprobeerd het schip vlot te trekken. "Met één sleepboot lukte dat al bijna, dus met twee sleepboten is het zeker een poging waard", zegt de woordvoerder. "We houden uiteraard goed in de gaten of de kabels het houden en of we het schip niet beschadigen. Als alles muurvast blijft liggen, wachten we tot de middag."

Ook worden de ballasttanks van het schip ingezet. Omdat het schip geen lading heeft, waren die deels gevuld met water. "Toen het schip was gestrand, hebben we die helemaal vol laten lopen om te voorkomen dat het schip nog verder de verkeerde kant op drijft", zegt de woordvoerder.

Ballasttanks

Nu worden de ballasttanks geleegd. Dat duurt zes uur. "We zijn nu een paar uur bezig. We kunnen ook proberen de tanks voorin vol te laten lopen zodat de achterkant omhoog komt, dat kan helpen bij het losmaken van het schip." Wanneer het schip los komt, is nog niet te zeggen. "De hoogste waterstand wordt om 14.00 uur bereikt, maar het zou zomaar kunnen dat het schip om 12.00 uur al los komt."

Het bedrijf wilde aanvankelijk vrijdag rond het middaguur, bij hoogwater, proberen het schip los te trekken. Vanwege het slechte weer en de golven werd echter geen poging gedaan. Ook waren er niet genoeg sleepboten beschikbaar.

Het schip zonder lading raakte vrijdag rond 04.30 uur op drift omdat het anker het niet zou hebben gehouden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. De bemanning is nog aan boord. Voor hen dreigt geen gevaar.

Bekijk de lezersfoto's op de special van NUfoto

Aztec Maiden vlot trekken