AMSTERDAM - Op het strand van Wijk aan Zee is vrijdagochtend rond zes uur een groot vrachtschip vastgelopen. Dat hebben de hulpverleningsdiensten gemeld.

Het gaat om het Filipijnse schip Aztec Maiden. Het schip ligt bijna 200 meter uit de kust, aan de noordkant van Wijk aan Zee.

Het schip had geen vracht aan boord. Wel is er het risico dat er door het stranden stookolie uit het schip gaat lekken. Bergers gaan vermoedelijk bij het eerstvolgende hoogwater proberen het vrachtschip weg te slepen, zo laat een woordvoerder van de brandweer weten.

De kustwacht heeft aangeboden de 21 bemanningsleden van boord te halen. Maar de kapitein van het schip heeft daar geen toestemming voor gegeven. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het schip zou zijn gestrand omdat het anker niet hield. In eerste instantie gaf de kapitein aan dat de ankers binnen waren gehaald. Maar het schip bleef richting de kust drijven.

Berging

De berging van het vrachtschip is uitgesteld vanwege de omstandigheden. Dat heeft een woordvoerder van bergingsbedrijf Svitzer laten weten.

Het was de bedoeling dat vrijdagmiddag rond 13.00 uur bij hoogwater een eerste poging zou worden gedaan om het vrachtschip vlot te trekken. Door de hoge golfslag en de wind kan het karwei niet met ''normale'' sleepboten worden gedaan en moet een speciaal schip worden ingezet. De woordvoerder van het bergingsbedrijf kon nog geen nieuw tijdstip geven.

Vliegtuig

Een vliegtuig van de Kustwacht gaat bekijken of er olie is gelekt uit het gestrand vrachtschip Aztec Maiden. Dat heeft een woordvoerder van de hulpverleningsdiensten gemeld.

Voor zover bekend is er nog niets gelekt. ''Maar dat kunnen we van bovenaf pas echt beoordelen’’, aldus een zegsman.

Bekijk lezersfoto's op NUfoto

Vrachtschip gestrand bij Wijk aan Zee