AMSTERDAM - De collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam dreigt 3 maanden niet zichtbaar te zijn voor het publiek.

Dat heeft te maken met de verbouwing van de beroemde kunstinstelling.

Om dit te voorkomen, wil de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels in gesprek met alle betrokken partijen. Dat zei ze woensdag tegen de gemeenteraad.

Het Van Gogh Museum maakte afgelopen zomer bekend vanaf oktober 2012 6 maanden dicht te gaan voor een verbouwing. Directeur Axel Rüger zei toen dat de topstukken van het museum, waaronder 75 schilderijen van Vincent van Gogh, dan te zien zijn in een vleugel van de Hermitage Amsterdam. Volgens Gehrels is dat echter maar 3 maanden het geval.

Toegankelijk

De wethouder vindt het belangrijk dat de collectie tijdens de gehele verbouwing toegankelijk is voor het publiek. Het is een zeer belangrijke verzameling die veel bezoekers trekt.

Ze wil nu gaan praten met onder meer het Van Gogh Museum en de sponsors ervan. ''We leggen het nu op tafel. Nu is er nog iets aan te doen.’'

Hermitage

Het museum zelf deelt de zorgen van de wethouder.

''Wij willen ook dat de collectie tot aan de heropening op 1 mei volgend jaar zo lang mogelijk te zien is voor het publiek'', aldus een woordvoerster. Het probleem heeft voor een deel te maken met reeds geplande tentoonstellingen in de Hermitage. ''Wij overleggen nu met dit museum of zij de programmering kunnen aanpassen.''

De verbouwing van het Van Gogh is nodig om de goede conditie van het gebouw en de veiligheid van bezoekers en kunst ook op de langere termijn te kunnen blijven garanderen.