RIJSWIJK - Piet Römer was acteur, maar zeker ook toneelspeler. Hij speelde in films en in het theater, maar dankte zijn bekendheid vooral aan zijn optreden in tv-series als Stiefbeen en Zoon, en Baantjer.

''Theater is toch nog altijd de oerbasis van het acteren'', zei hij ooit. In de nacht van maandag op dinsdag overleed hij, 83 jaar oud.

Petrus Römer werd op 2 april 1928 in Amsterdam geboren als helft van een tweeling. Zijn broer Paul was tv-regisseur. Dat hij uiteindelijk acteur werd, is eigenlijk toevallig.

Römer speelde bij een amateurgezelschap en ging op advies van een kennis eind jaren veertig naar de toneelschool. Maar na drie maanden werd hij al van school gestuurd, officieel wegens gebrek aan talent.

Figurant

Römer werd figurant bij het Amsterdams Toneel Gezelschap en kon vanaf 1952 terecht bij De Witte Vogel, een jeugdgezelschap in Den Haag. Hij speelde onder meer bij toneelgroep Centrum, de Haagsche Comedie, Stadstoneel Rotterdam en Orkater.

In het najaar van 2002 stond hij na jaren van tv-werk weer op de planken, bij toneelgezelschap De Ploeg. Met de cabaretiers van NUHR - en voor het eerst met zijn zoon Han - speelde hij de uit het Deens vertaalde familiekomedie Festen.

Televisie

Het grote publiek kent Römer vooral van de televisie. Ouderen van de komedies Stiefbeen & Zoon, 't Schaep met de 5 Pooten en Citroentje met Suiker, jongeren van de politieserie Baantjer.

Ook was hij dertien jaar lang hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas. Eén van zijn liefste rollen was Flierefluiter in de tv-serie Merijntje Gijzens Jeugd uit 1973.

Baantjer

In 1995 begon Römer met Baantjer. Hij speelde de oudere, rustige, nuchtere, soms knorrige inspecteur De Cock (''Met cé oo cé ka"), die vanuit het bureau aan de Warmoesstraat in Amsterdam moordzaken oplost.

\Geen Miami Vice-toestanden met gierende banden en schietpartijen.''Baantjer is heel rustig, anekdotisch en erg Amsterdams", zei Römer daarover in 2000.

Het idee een serie te maken naar de boeken van de gelijknamige Amsterdamse rechercheur kwam van Piets zoon Peter, hoofd drama bij John de Mol Producties. Toen niemand anders geschikt werd geacht, dacht hij plotseling aan zijn vader.

Televizierring

Drie series waarin Römer de hoofdrol speelde, wonnen een AVRO Televizierring. Stiefbeen & Zoon (1964), 't Schaep met de vijf pooten (1970) over een fictief Amsterdams café en Baantjer (1997). In 2005 kreeg hij in het kader van de televisieprijzen Gouden Beelden een onderscheiding voor zijn gehele oeuvre.

''Ik heb Goldoni en Shakespeare gespeeld, Pinter en Brecht. Als de gelegenheid zich voordoet, doe ik dat met plezier nog eens, maar de ambitie hoef ik niet meer te hebben, want ik heb 't gedáán. Ik heb een prachtige toekomst achter me'', zei hij enkele jaren geleden.

Piet Römer overleden