RIJSWIJK - Zeilmeisje Laura Dekker voltooit naar verwachting zaterdag haar soloreis om de wereld.

Het 16-jarige meisje vertrok een jaar geleden vanaf Sint Maarten en is, als zij daar aankomt, de jongste solozeilster die rond de wereld heeft gevaren. Vijf vragen over de tiener.

Heeft Laura Dekker nu het officiële record in handen?

Dat moet een vertegenwoordiger van het Guinness Book of Records gaan bepalen, op basis van haar scheepsjournaal en de stempels in haar paspoort. Maar in principe heeft Dekker zaterdag het record, dat nu nog op naam staat van de Australische zeilster Jessica Watson.

Zij voltooide de reis drie dagen voordat ze 17 werd. Laura wordt op 20 september 2012 17 jaar.

Laura mocht vertrekken op voorwaarde dat zij zou blijven leren. Hoe staat het met haar schoolwerk?

Het meisje heeft zeker op de Atlantische Oceaan niet zoveel aan haar schoolwerk gedaan als ze had gepland. Zij beschouwt het zeilen en de hele reis als een praktijkleerschool.

Toch heeft Dekker nog wel de intentie haar HAVO-diploma te gaan halen. Zij wil dat vermoedelijk doen op Aruba, waar zij de komende tijd bijkomt van haar reis.

Welke nationaliteit voert Laura ondertussen?

Het meisje heeft drie nationaliteiten: Nederlands, Duits (de nationaliteit van haar moeder) en Nieuw-Zeelands (omdat ze daar geboren is). Zij maakt op haar reis gebruik van haar Nieuw-Zeelandse paspoort.

Formeel staat Dekker sinds haar vertrek uit Nederland medio 2010 niet meer in Nederland ingeschreven, al geldt dat nog wel voor haar boot. Het is niet duidelijk waar zij na haar reis gaat wonen.

Hoeveel heeft de reis Laura gekost?

Dat blijft een mysterie. Zij heeft de afgelopen twee jaar giften gekregen van sympathisanten. Maar verder doet vader Dick Dekker er het zwijgen toe: ''Dat gaat niemand wat aan.’’ In december 2010 deed hij wel een oproep in de Volkskrant voor giften, omdat het geld op zou zijn.

Maar in maart 2011 stelde Laura op de Hiswa dat er geen financiële problemen meer waren. ''Je hoeft geen miljonair te zijn voor zo’n reis.’’

Gaat er nog iets gebeuren met de beelden die Laura van haar reis heeft gemaakt?

Ja, dat is wel de bedoeling. De Amerikaanse regisseuse Jillian Schlesinger maakt in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Qua Media een documentaire van de solotocht.

Het is niet duidelijk wanneer en hoe de film te zien zal zijn. Eerder wilde producent Eyeworks een programma maken van de beelden, maar die onderhandelingen strandden.