'Homoseksualiteit kan worden genezen'

AMSTERDAM - Opperrabbijn Aryeh Ralbag van de Joodse Gemeente Amsterdam heeft een verklaring ondertekend waarin staat dat homoseksualiteit kan worden genezen.

Dat schrijft de Volkskrant dinsdag. In de verklaring noemen 162 rabbijnen en joodse leiders homoseksualiteit een ziekte die niet is aangeboren.

Onder Amsterdamse joodse jongeren is ophef ontstaan over de verklaring, schrijft de krant. De jongeren maken hun misnoegen kenbaar aan de krant via een e-mail.

Zij zouden het ongehoord vinden dat een verklaring met een dergelijk 'abject standpunt' wordt gesteund door de spirituele leider van joods Amsterdam en daarmee de facto van Nederland.

New York

Opperrabbijn Ralbag woont in New York, maar volgens Ronnie Eisenmann -voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam- heeft hij de verklaring ''ook met zijn Nederlandse pet op'' ondertekend.

De voorzitter heeft Ralbag een verzoek gestuurd zijn Amsterdamse functie te laten schrappen van de lijst. ''Bij ons zijn homo’s welkom'', maakt Eisenmann duidelijk.

Verklaring

Opperrabbijn Aryeh Ralbag, die in een verklaring stelde dat homoseksualiteit te genezen is, spreekt niet namens de Amsterdamse gemeenschap. Dat zei Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam. Volgens de preses past de afgegeven verklaring niet in de Nederlandse ''bevindingen en feiten."

In de verklaring, die ook door Ralbag is ondertekend, nemen tientallen rabbijnen en andere joodse leiders stelling tegen het homohuwelijk.

Voordeur

Eisenmann distantieert zich van die stellingname.''Het is niet aan het bestuur om over zaken te oordelen die achter de voordeur spelen", verklaarde hij. ''Circa 80 procent van onze leden leeft niet helemaal volgens de Thora. Daar valt ook seksuele geaardheid onder. Het is niet aan ons om daarover te oordelen."

Volgens de Joodse Gemeente Amsterdam zou Ralbag uit eigen overweging de verklaring hebben getekend en zijn daarbij zijn nevenfuncties genoemd. Eén daarvan is dus opperrabbijn van Amsterdam.

Lees meer over:
Tip de redactie