AMSTERDAM - Het moet voor chronisch zieken en gehandicapten in Amsterdam mogelijk blijven begeleiding thuis te betalen via een zogeheten pgb (persoonsgebonden budget).

Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp bij eten en aankleden.

Wethouder Eric van der Burg (zorg, VVD) vindt dat deze groep niet de dupe mag worden van bezuinigingen op het pgb door het kabinet en wil daarom vanaf 2013 een Amsterdams pgb invoeren, maakte hij maandag bekend.

Het pgb is een bedrag dat chronisch zieken en gehandicapten van de overheid krijgen om zelf hun zorg te organiseren, bijvoorbeeld door hulp van een familielid te kopen. Vanaf dit jaar hebben chronisch zieken die thuis wonen geen recht meer op geld voor begeleiding.

Het kabinet heeft namelijk in het pgb-budget gesneden, omdat de vraag zo snel groeide. Van der Burg wil hen tegemoet komen via een Amsterdams pgb.

In Amsterdam wordt jaarlijks circa 125 miljoen euro uitgegeven aan begeleiding aan huis voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat betaalt het kabinet nu. Vanaf volgend jaar moet de gemeente dat doen, waarschijnlijk met een beperkter budget.