DEN HAAG - Door bezuinigingen stoot de Nederlandse landmacht tanks af, maar de kennis over dit wapen mag niet verloren gaan.

Daarom moet Nederlands militair personeel kunnen oefenen op Duitse tanks, zegt commandant landstrijdkrachten, generaal Mart de Kruif zaterdag in dagblad Trouw.

Volgens hem wordt met het Duitse leger al gesproken over het inzetten van Duitse tanks bij Nederlandse oefeningen. Hij geeft hoog op van een dergelijke vorm van samenwerking tussen beide landen. ''Militair gezien zijn de grenzen van onze samenwerking nog niet bereikt'' aldus De Kruif.

Tanks zijn volgens De Kruif nog steeds onmisbaar, ook bij missies in het buitenland. ''Je hebt het effect van een tank (vuurkracht, mobiliteit en bepantsering) nodig om op de grond elke tegenstander te kunnen domineren'', zegt hij. Grootschalige inzet van tanks is in de huidige verhoudingen binnen Europa niet waarschijnlijk. Voor kleinschaliger operaties gebruiken militairen nog altijd graag tanks.

In een toespraak voor de Atlantic Council in Washington benadrukte minister Hans Hillen van Defensie eerder deze week ook het belang van defensiesamenwerking. ''Om in de huidige economische crisis de NAVO te handhaven als veiligheidsgarantie is verdere samenwerking van de deelnemers noodzakelijk", aldus de bewindsman.

Als een voorbeeld van samenwerking noemde Hillen de samenwerking tussen Nederland en Amerika die hij afgelopen week met eigen ogen op de Texaanse legerbasis Fort Hood zag. Nederlandse helikopterpiloten maken daar gebruik van Amerikaanse oefenfaciliteiten. Ook noemde hij het gezamenlijk optrekken van F-16-gebruikers bij de mogelijke aanschaf van de JSF. Een samenwerkingsverband dat volgens Hillen zijn vruchten al afwerpt is de gezamenlijke C-17-transportvloot van de NAVO.