UTRECHT - Langere Sprinters in de spits moeten treinreizigers in de Randstad aan meer zitplaatsen helpen.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) kregen na de nieuwe dienstregeling klachten over volle treinen.

Een woordvoerder van de NS zei vrijdag dat het gaat om 14 ritten van Sprinters die verlengd worden. De langere treinen zijn per direct gaan rijden.

Verder geven NS-medewerkers op stations reizigers tips om op een handige plek in te stappen.

''We merken dat veel passagiers aan de voorkant van het perron willen instappen, maar dat achterin veel minder mensen staan en er daar in de treinen dus nog plaats is. De NS'ers delen op de stations ook flyers uit met onder meer tips voor 'tactisch in- en uitstappen'.

Rover

Reizigersvereniging Rover heeft sinds een tijdje een website waar ontevreden treinreizigers hun klachten over volle treinen kwijt kunnen.

Mede door die reacties heeft NS besloten de Sprinters te verlengen. Maar zelf had het spoorbedrijf ook al geconstateerd dat Sprinters in de spits vaak vol zijn.

Vakbond

FNV Spoor wil dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoek doet naar de overvolle treinen. Volgens de vakbond bestaan er geen normen die bepalen wat een overvolle trein is.

''Die zouden er wel moeten komen, zodat het personeel hier professioneel en adequaat mee kan omgaan'', laat de bond weten.