Utrecht-supporters dienen klacht in tegen politie
Volgens de boze supporters schiet de politie door in de zoektocht naar relschoppers rondom de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente van 4 december. Ze willen dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) hiernaar onderzoek gaat doen.
In haar speurtocht naar relschoppers heeft de politie op grote schaal beelden op internet openbaar gemaakt van Utrecht-supporters die niets met de rellen te maken hadden, zegt Ruth Jager, advocaat van de supporters.
Foto's
In reactie op de rellen van 4 december kondigde Wolfsen aan ''alles op alles te zetten'' om de voetbalvandalen op te sporen. Ruim een week later begon de politie foto's te publiceren van verdachten die zich zouden hebben misdragen.
Advocaat Jager benadrukt dat de politie daarin flink is doorgeschoten ''Er worden niet alleen foto’s van voetbalvandalen gepubliceerd die zijn genomen tijdens de rellen", constateert ze. Ook van supporters die op de tribune naar de wedstrijd kijken en die zijn helder en scherp.
''Hierdoor herkennen veel mensen ze", legt Jager uit. Maar dat deze supporters bij de wedstrijd waren, betekent volgens de raadsvrouw niet dat ze ook betrokken waren bij de ongeregeldheden.
Betrokkenheid
''Als deze supporters zich dan bij de politie melden, worden ze direct aangehouden en in de cel gestopt. Ze worden gepresenteerd als de verdachten die zich hebben misdragen, maar het vermoeden dat ze er daadwerkelijk bij betrokken waren, is helemaal niet sterk’’, zegt Jager.
De cliënten van Jager ontkennen met klem hun betrokkenheid. ''Het gaat om nette jongens die nog op school zitten of een baan hebben’’, vertelt de advocaat. ''De meeste zijn nog nooit in aanraking met politie of justitie geweest."
Volgens haar zijn ze allemaal bang dat ze door hun omgeving en de rest van de maatschappij onterecht worden gekwalificeerd als hooligan. ''De handelwijze van de politie is onrechtmatig’’, vindt Jager. ''De foto’s worden in kranten en televisieprogramma’s gebruikt. Hoewel de jongens al vrij snel weer zijn vrijgelaten, zal hun foto ze blijvend achtervolgen.’’
'Onzin'
De bewering van Jager dat de politie beelden gepubliceerd zou hebben van mensen die niets te maken hebben gehad met de rellen, is onzin. ''Tegen iedereen die herkenbaar op internet terecht is gekomen, bestaat een serieuze verdenking'', aldus een woordvoerder van de Utrechtse politie.
Volgens de woordvoerder zou de politie zelf ''de grootste problemen'' krijgen als er zomaar beelden van allerlei mensen in en bij het stadion zouden zijn getoond. ''Dat gebeurt pas nadat de officier van justitie het met ons eens is dat het om een serieuze verdachte gaat."
Aangehouden
De politie heeft na 4 december 59 mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Het onderzoek gaat nog door. Er staan nog een kleine tien beelden op de politiesite.
''Hoewel al een paar dagen sprake is van een klacht, hebben wij die nog niet gezien'', aldus de zegsman van de politie. De gemeente Utrecht wil pas reageren op de aantijgingen als er een klacht is binnengekomen.