DEN HAAG - Agenten kregen afgelopen jaarwisseling vaker te maken met feestvierders die hen te lijf gingen.

Dit jaar gebeurde dat 51 keer. Een jaar eerder waren er nog 23 gevallen van geweldpleging tegen de politie.

Dat blijkt uit de definitieve rapportage van de politie die minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een eerste inventarisatie op nieuwjaarsdag wees al uit dat het geweld tegen politie, brandweer en ambulancepersoneel was toegenomen.

Eindrapport

De teller staat nu op 186 incidenten, tegen 173 een jaar eerder. In het eindrapport van de politie staat dat de jaarwisseling rustiger is verlopen dan een jaar eerder, met minder meldingen en aanhoudingen en iets meer incidenten en arrestanten die vast bleven zitten.

Het aantal vernielingen nam toe, maar daar staat tegenover dat openlijke geweldpleging, mishandeling en brandstichtingen minder voorkwamen.

Onacceptabel

Maar het gaat Opstelten te ver om te spreken van een goed oud en nieuw. Hij vindt het geweld nog steeds onacceptabel. Nieuwe maatregelen zijn niet nodig, maar bestaande moeten vaker worden ingezet als dat noodzakelijk is.

Volgende maand komen ook nog cijfers over het aantal zaken dat bij het Openbaar Ministerie terechtkwam en over het aantal supersnelrechtzaken.

Vuurwerk

Verder moet nog duidelijk worden hoeveel vuurwerk er in beslag is genomen en hoeveel gewonden er door vuurwerk zijn gevallen.

Opstelten zal dan ook nog ingaan op de voetbalwet rond oud en nieuw. Een meldingsplicht en een gebiedsverbod worden steeds vaker toegepast, maar een samenscholingsverbod lijkt een minder goed instrument om de jaarwisseling rustig te houden.