AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie overweegt om Thom Karremans, commandant tijdens de val van Srebrenica, strafrechtelijk te vervolgen.

Dat schrijft Vrij Nederland (VN) op basis van meerdere bronnen. Ook twee collega's van Karremans zullen worden vervolgd, aldus VN.

De 'zaak Karremans' zou volgens het opinieblad eind deze maand op een bijeenkomst van de Landelijke Reflectiekamer behandeld worden. Deze behandelt volgens een bron "grote gevoelige zaken."

Het OM bevestigt tegenover NU.nl dat Karremans onderwerp van gesprek is tijdens de bijeenkomst van de Landelijke Reflectiekamer eind deze maand. Volgens de woordvoerder is er aangifte tegen Karremans en twee collega's gedaan.

Optie

Alhoewel de hoofdofficier van Justitie moet besluiten of Karremans voor de rechter komt, lijkt het er volgens VN sterk op dat het OM een proces als optie overweegt.

"Strafrechtelijk gezien kan het OM niets anders dan overgaan tot vervolging. Als ze één technisch-juridisch bezwaar hadden gevonden tegen vervolging, hadden ze de zaak allang ingetrokken", zegt de advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld tegen VN.

Bij de val Sebrenica werden minstens 7000 Bosnische moslims vermoord. Afgelopen zomer werd Nederland aansprakelijk gesteld voor de dood van drie Bosnische moslims.

De voormalige commandant hield er begin augustus al rekening mee dat hij zich in Nederland voor een rechter moet verantwoorden.