AMSTERDAM - De HBO-bachelor journalistiek van Hogeschool Windesheim in Zwolle kan vooralsnog in zijn huidige vorm blijven bestaan, maar moet wel een herstelprocedure in gaan.

Dat zou volgens Windesheim de nog informele uitkomst zijn van een gesprek dinsdag tussen een delegatie van de opleiding en accreditatieverstrekker NVAO, stelt een betrouwbare bron binnen de journalistenopleiding.

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) bevestigt woensdag tegenover NU.nl dat er een gesprek heeft plaatsgevonden over dit scenario, maar laat weten dat er nog geen besluit is gevallen. "Van onze kant is het een informatief gesprek geweest", aldus een woordvoerster van de organisatie.

Dat de journalistiekopleiding door mag, maar een herstelprogramma moet gaan volgen is volgens de zegsvrouw "de wensgedachte van Windesheim". Het NVAO-bestuur komt later deze maand met een formeel besluit.

Een woordvoerster van Windesheim wil de berichten vooralsnog bevestigen noch ontkennen en zegt pas op de kwestie te reageren wanneer NVAO met een officiële verklaring komt.

Ook wijst de zegsvrouw op een informatieve persverklaring die woensdagavond wordt gepubliceerd. Eerder op de avond vindt een bijeenkomst plaats waarin alumni worden bijgepraat over de stand van zaken, zo laat de hogeschool weten.

Verslagen

De Zwolse 'School of Media' kwam eind vorig jaar onder vuur te liggen toen de NVAO oordeelde dat een aantal eindwerken van laatstejaarsstudenten onterecht als voldoende zijn beoordeeld. Uit een steekproef bleek dat 11 van de 23 beoordeelde onderzoeks- en stageverslagen van recent afgestudeerden ondermaats zouden zijn.

Docenten konden volgens de onderzoekscommissie in sommige gevallen onvoldoende beargumenteren waarom een werk met een 6 was beoordeeld.

Windesheim kondigde daarop aan de betreffende verslagen van alle afgestudeerden sinds 2009 opnieuw te gaan bekijken. Het resultaat hiervan wordt nog verwacht.

Verbeteringen

De verbeteringen zou de hogeschool willen invoeren door onder meer de gestelde criteria - die volgens de NVAO gewoon HBO-waardig zijn - aan de eindopdrachten strenger na te leven. Ook zouden de verslagen voortaan twee keer door afzonderlijke docenten moeten worden beoordeeld.

Oud-studenten van wie achteraf blijkt dat ze hun diploma 'onterecht' hebben gekregen worden door Windesheim in de gelegenheid gesteld de schade te herstellen.

Studentenorganisatie ISO uit zich woensdag in de regionale krant De Stentor lovend over de manier waarop Windesheim de negatieve beoordeling aanpakt. "De wil is er om dit goed te regelen", zegt voorzitter Sebastiaan Hameleers na afloop van een gesprek met het College van Bestuur tegen de krant.

In een reactie op de bevindingen van de NVAO zei staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra in december dat de opleiding journalistiek moet worden gesloten als zij niet snel verbetert.