AMSTERDAM - Leerplichtambtenaren zijn al druk bezig met het eind van de wereldreis van het 16-jarige zeilmeisje Laura Dekker.

Ze hebben haar vader Dick Dekker ontboden voor een gesprek omdat zijn dochter niet genoeg werk zou maken van school, bevestigt het Regionaal Bureau Leerplicht Oosterschelderegio woensdag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

Omdat de vader weigerde op te komen dagen, dreigde het leerplichtbureau in november een melding te doen bij de Raad voor de Kinderbescherming. Uiteindelijk is dit niet gebeurd.

Het leerplichtbureau zou zich roeren omdat Laura in september tegenover de NOS zei dat ze is gestopt met school. Ze zou het te druk hebben met zeilen. Daarnaast zou Laura 'al weken' geen huiswerk terugsturen naar haar school, de Wereldschool in Lelystad.

Verpesten

De actie van de leerplichtambtenaren heeft er volgens de vader voor gezorgd dat de argwaan van Laura richting de Nederlandse overheid tot een hoogtepunt is gebracht.

Ze zou het gevoel hebben dat ambtenaren alles doen om haar feestelijke inhuldiging te verpesten. Als alles goed gaat, wordt ze over twee weken op Sint Maarten ingehaald als jongste solozeiler die de wereld rondde.

In het NOS Jeugdjournaal zei het meisje donderdag al niet terug te willen naar Nederland, maar naar Nieuw-Zeeland te willen. "De mentaliteit is daar beter."

Vlag vervangen

De Nederlandse vlag heeft ze vervangen door de vlag van Nieuw-Zeeland. Haar advocaat Peter de Lange is volgens de Volkskrant furieus dat de leerplichtambtenaren zich zo vlak voor het einde van de reis weer roeren. Met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur wil hij alle documenten in de zaak openbaar krijgen.

Laura heeft naast de Nederlandse nationaliteit ook de Duitse en de Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Omdat ze zich voor aanvang van haar solotocht uit heeft geschreven bij de gemeentelijke basisadministratie is ze niet leerplichtig in Nederland, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs in de krant.

Het Regionaal Bureau Leerplicht Oosterschelderegio kijkt daar anders naar. Een woordvoerder zegt in de krant dat slechts de leerplichtwet uit wordt gevoerd. "Het kan niet zo zijn dat we nu een uitzondering maken."

Advocaat De Lange ziet er meer achter. "Je kunt je niet voorstellen dat een ambtenaar zomaar op een blauwe maandagochtend besluit: ik ga maar eens een briefje schrijven, vlak voor het einde van de reis."