RIJSWIJK - Na 3 maanden bestaat de Occupybeweging, die protesteert tegen de graaicultuur binnen de financiële sector, in de grote steden nog uit een paar kleine groepjes actievoerders.

In Amsterdam zijn de meeste tenten inmiddels opgebroken. Een paar doorzetters bezetten nog een kwart van het Beursplein.

Volgens de gemeente zijn het aantal incidenten en de overlast flink teruggelopen sinds er niet meer op het plein geslapen mag worden.

Er bevindt zich op het Beursplein nog wel een klein informatiecentrum. Volgens woordvoerder Boris hebben de Occupy-demonstranten in de hoofdstad ''zich een beetje verkeken op de hoeveelheid alcoholisten, zwervers, dealers en junks die we aantrokken''.

Flash-mobs

Occupy Amsterdam gaat zich naar eigen zeggen de komende tijd meer toeleggen op verrassingsacties als flash-mobs.

In Den Haag staat nog een handvol demonstranten op het Malieveld, langs de weg die naar de A12 leidt. De gemeente Den Haag besluit per week of de Occupiers mogen blijven.

In de gemeenteraad stelde de VVD eerder voor de betogers hun uitkering af te nemen, maar het college antwoordde dat voor Occupy-demonstranten met een uitkering dezelfde regels gelden als voor alle andere gerechtigden.

Rotterdam

Ook in Rotterdam bestaat de Occupy-beweging nog steeds. De tenten staan nog steeds op het Beursplein in de Maasstad. Het is onbekend hoe lang ze daar (mogen) blijven. In Utrecht staan nog vijf grote tenten, waarin zes mensen slapen.

De Utrechtse actievoerders geven aan voorlopig nog niet weg te willen, ook omdat Occupiers uit Amsterdam zich bij de demonstranten in de Domstad zouden gaan aansluiten.

Occupy Eindhoven staat nog steeds op een parkeerplaats bij het Centraal Station en mag daar in ieder geval tot 19 januari blijven. De gemeente constateerde eind december dat het karakter van Occupy Eindhoven steeds minder gericht is op het uitdragen van een boodschap. Op het online forum van de organisatie gaan al langer tijd berichten rond over drugshandel op het kamp.

Lees alles over dit nieuws op onze special