GRONINGEN - De gemeenten Groningen, Ten Boer en Leek schieten de kosten voor die veehouders hebben gemaakt om te evacueren als gevolg van hoogwater.

Later wordt bekeken wie moet opdraaien voor de schade. Dat maakte de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, voorzitter van de veiligheidsregio, maandag bekend.

In Woltersum en omgeving werd afgelopen vrijdag gevreesd voor een dijkdoorbraak langs het Eemskanaal. Zo'n 800 inwoners en 3000 stuks vee werden geëvacueerd.

Volgens Rehwinkel moeten de inwoners eventuele schade melden bij hun verzekeraar. Extra kosten die zijn gemaakt, zoals het vervoer van vee, moeten ze melden bij de gemeente Ten Boer.

Rehwinkel sluit niet uit dat een deel van die kosten alsnog voor rekening komt van de boeren.

Crisisteam

Het crisisteam in Groningen had maandagmiddag nog een laatste vergadering en is daarna opgeheven. De waterstand in Groningen is weer op een normaal peil. Zandzakken worden weggehaald en bij Lauwersoog is een noodkade al verwijderd.

Het kwelscherm bij Woltersum, dat vandaag extra is verstevigd, blijft totdat de dijk niet meer verzadigd is. De scheepvaart is weer hervat, maar er geldt nog wel een snelheidsbeperking.

Lees meer over de wateroverlast in ons dossier

Bekijk lezersfoto's van het hoogwater op NUfoto