ABU DHABI - Nog meer handel, nog betere relaties. Dat hoopt Nederland te bereiken met het staatsbezoek van koningin Beatrix aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Minister Maxime Verhagen maakte dat maandagmorgen op de tweede dag van het koninklijk bezoek duidelijk tijdens een bijeenkomst van CEO's van ondernemingen uit Nederland en de VAE.

De koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima woonden een deel van het rondetafelgesprek bij. Daarbij onderstreepten ze het belang van de handelsrelatie tussen de landen.

Minister van Buitenlandse Handel sjeika Lubna bint Khalid noemde Nederland 'een belangrijke partner' van de VAE. Ze vroeg om meer samenwerking, met name op het gebied van herbruikbare energie en duurzame technologie.

Masdar City

Om die reden was het handelstreffen ook in Masdar City, waar Abu Dhabi alvast een voorsprong wil nemen op een toekomst zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

Het was volgens werkgeversvoorman Bernard Wientjes ''een zeer geanimeerd gesprek'', waarbij een heel scala aan onderwerpen aan bod kwam, zoals de plannen van de VAE voor versterking van de infrastructuur. Wientjes is ervan overtuigd dat het bezoek de zakelijke betrekkingen zal versterken. ''Het land is een rustpunt in het Midden-Oosten, waarin het veilig is te investeren.''

Vanuit Masdar City gaat het koninklijk gezelschap naar Dubai, waar onder meer een ontmoeting is met sjeik Mohammed, een rondleiding bij Dubai Ports World (DP World) in de haven van Jebel Ali en een treffen met de Nederlandse gemeenschap.

Koningin onderstreept belang handel met VAE