RIJSWIJK - Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand aan de kust donderdag rond het middaguur uitkomt rond de 2,30 meter boven NAP.

Bekijk lezersfoto's van het weer op NUfoto

Ze heeft daarom rond middernacht een waarschuwing uitgegeven aan de sector West-Holland, de kuststrook tussen Goeree-Overflakkee en Callantsoog.

Rond 4 uur 's nachts werd ook een waarschuwing voor de noordelijker gelegen sector Den Helder afgegeven.

Den Helder

De kustzone rondom Den Helder krijgt rond 4 uur 's middags te maken met de hoogste waterstand, rond 2,40 meter NAP.

Bij Rotterdam wordt een waterstand verwacht van 2,40 meter boven NAP. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg wordt gesloten bij een stand van 3 meter boven NAP.

Informeren

''Dit is een waterstand waarbij we de beheerders van de waterkeringen informeren'', aldus een woordvoerster. De woordvoerster benadrukt dat het om verwachtingen gaat en dat Rijkswaterstaat de standen extra scherp in de gaten houdt, vanwege de storm die donderdag over Nederland trekt.

De gemeente Dordrecht heeft op haar website gewaarschuwd voor overlast door hoog water. In het stadscentrum kunnen kades onder water komen te staan. De gemeente stelt zandzakken beschikbaar.

Waterschap

Het waterschap Hunze en Aa's kan de polder van Lappenvoort bij het Drentse Eelde voorlopig nog niet gebruiken voor waterberging, omdat er nog veel dieren in de polder staan.

Het waterschap wil de polder vol laten lopen vanwege de hoge waterstand in het noorden van het land.

Particulieren

De dieren zijn echter van particulieren en het waterschap heeft die nog niet allemaal kunnen bereiken, zo schrijft het op de website. De Westerbroekstermadepolder en de Kropswolderbuitenpolder worden donderdag wel blank gezet.

Het waterschap Noorderzijlvest heeft voor het eerst De Onlanden onder water gezet.

Bekijk de actuele weerssituatie op onze weerpagina

Storm langs kust