APELDOORN - Het is een chaos bij de examens op de Politieacademie in Apeldoorn. Er zijn er zeker honderden uitgesteld.

Dat komt omdat er door bezuinigingen een flink tekort aan examinatoren is ontstaan, meldden de politiebonden NPB en ACP woensdag.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en de korpsbeheerders vonden dat er een eind moest komen aan de meest voorkomende bijbaan van veel politieambtenaren: examinator bij de Politieacademie.

Daardoor worden sinds begin december veel examens op het allerlaatste moment afgelast, stellen de NPB en ACP.

''De NPB wordt platgebeld door bezorgde studenten, coaches en overwerkte examinatoren", zegt voorzitter Han Busker.

Waarschuwingen

De problemen zijn ontstaan ondanks waarschuwingen vooraf vanuit de academie en van NPB en ACP, benadrukken de bonden. Busker constateert dat ze leiden tot grote onzekerheid en druk onder politiestudenten.

Want de examens die ze nog moeten doen, stapelen zich op, terwijl de opleiding verdergaat. Busker: ''De minister en korpsbeheerders hebben het effect van de maatregel onderschat."

Meldpunt

Omdat de Politieacademie volgens de bonden niet wil aangeven hoe groot het probleem daadwerkelijk is, hebben de bonden inmiddels een meldpunt voor misstanden rond examens ingesteld. De vakorganisaties praten volgende week donderdag met Opstelten over het probleem.

''Er is ook een probleem voor gewone politiemensen", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. ''Voor hun vervolg- of specialistische opleidingen zijn er nog veel meer examens die niet zijn doorgegaan. Dat kan flinke problemen voor hun bevoegdheden en inzetbaarheid geven."

De Politieacademie en het ministerie van Veiligheid en Justitie beraden zich nog op een reactie.