AMSTERDAM - Het veer van en naar Vlieland ondervindt ernstige hinder van de harde wind en het hoge water.

Woensdag zijn er geen afvaarten van de sneldienst tussen Harlingen en het Waddeneiland en donderdag wordt er helemaal niet gevaren van en naar het eiland. Dat meldt Rederij Doeksen.

De vervangende veerdienst die voor woensdag voorzien is, kan donderdag niet varen. De boot van Harlingen naar Vlieland moet door een zogeheten zeegat, en aangezien voor donderdag opnieuw harde wind wordt verwacht is kan het water zeer woest zijn.

Ook loopt naar verwachting de kade in Vlieland onder water als gevolg van het hoge water.

Rederij

Volgens een woordvoerder van Rederij Doeksen is Vlieland gemiddeld een keer per jaar onbereikbaar. "Dat is nu eenmaal inherent aan het feit dat Vlieland van het vasteland is gescheiden door woest water."

Terschelling en Texel zijn woensdag wel bereikbaar, van en naar Ameland en Schiermonnikoog varen er ook minder boten.

Enkhuizen

De Sassluis in Enkhuizen wordt gesloten als gevolg van het hoge water. Dat meldt een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De oude sluis moet door meerdere sterke mannen handmatig worden gesloten.

De sluis van zo'n tien meter breed beschermt de historische binnenstad van het IJsselmeerwater. Gemiddeld sluit de sluis eens keer per jaar als gevolg van hoogwater.