DE BILT - Vooral het noorden van het land ondervindt dinsdag overlast van zware windstoten tot 120 kilometer per uur. Op meerdere plaatsen zijn golfplaten van daken gewaaid.

Uit Friesland komen vooral meldingen van omgewaaide bomen op de weg. In Coevorden staat een grote schuur op instorten en in Veendam is de voorgevel van een woning naar beneden gekomen.

Het KNMI heeft voor de provincies Friesland en Noord-Holland de code oranje (extreem weer) afgegeven. Langs de Noordzeekust gaat het ook flink waaien met snelheden tussen 100 en 120 km per uur. Landinwaarts verwacht het KNMI windstoten tussen 80 en 90 km/u.

Avondspits

De ANWB voorziet overlast voor het verkeer in de avondspits, maar wijst er op dat het deze week door de kerstvakantie nog vrij rustig is op de Nederlandse wegen.

Rijkswaterstaat heeft dinsdag gewaarschuwd voor gevaarlijke omstandigheden op de weg. Pas uw rijstijl aan, adviseert Rijkswaterstaat.

Weggebruikers die met een lege aanhanger of trailer de weg op willen, kunnen beter even nadenken of dat niet later kan. Dat geldt ook voor caravans, maar die staan in dit jaargetij meestal in de stalling, aldus de ANWB.

Overlast snelweg

De harde wind zorgde dinsdagmiddag al voor overlast op de snelwegen in Noord-Holland. Door omgewaaide bomen moest de rechterrijstrook op de A9 in de richting Amstelveen aan het eind van de middag dicht tussen de knooppunten Kooimeer en Akersloot. Rond kwart voor vier stond er 3 kilometer file.

Eerder op de middag werd een verbindingsweg van de A8 enige tijd afgesloten omdat er bomen op waren gevallen. Het was de verbindingsweg van de A8 in de richting van Amsterdam naar de A7.

Brandweer

De brandweer Amsterdam-Amstelland had begin van de middag een stuk of 30 meldingen binnengekregen. In Noord-Holland Noord waren het er meer dan 50. Het betreft vooral klein leed, zoals afgewaaide dakpannen en bomen op straten en wegen. Een uitzondering is Vinkeveen. Daar sloeg een omgewaaide boom een groot gat in het dak van een monumentale smederij annex wagenmakerij.

In Oudesluis stortte een bedrijfspand gedeeltelijk in. Daarbij raakte niemand gewond.

Haven

De storm belemmert in de Rotterdamse haven het laden en lossen van schepen. Zo zijn de hijskranen waarmee op terminals containers van en aan boord worden getild, dinsdag uit voorzorg veelal buiten bedrijf gesteld. Zodra de storm gaat liggen, worden ze weer actief.

Schepen die door hun omvang te veel wind vangen of waarvan de lading een extra risico vormt (bijvoorbeeld chemicaliën), gaan in het stormscenario op zee voor anker in afwachting van rustiger weer.

Waterstanden

De waterschappen in het Noorden verwachten weinig problemen met de waterstanden. Eind deze week kan de situatie problematischer worden, omdat het de komende dagen veel gaat regenen.

Bekijk het de actuele weersituatie op onze weerpagina, lezersfoto's op NUfoto en volg Twitterberichten over het weer via NUlive.

Stuur jouw lezersfoto van het extreme weer naar NUfoto