AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie ontkent dat het heeft besloten om topcrimineel Willem Holleeder niet te vervolgen voor zijn mogelijke betrokkenheid bij een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Dat laat een woordvoerder van het parket in Amsterdam weten tegenover NU.nl. Eerder berichtte onder meer NRC Handelsblad dat Holleeder niet zou worden vervolgd, maar volgens de zegsman moet daarover nog worden beslist.

Volgens de NRC is er na jarenlang uitvoerig politieonderzoek onvoldoende bewijsmateriaal tegen Holleeder gevonden. De top van de Nationale Recherche, de Amsterdamse politie en justitie zouden dat in een overleg een paar dagen voor Kerstmis geconcludeerd hebben.

Crimineel imago

De krant meldt dat er geen vingerafdrukken op wapens zijn gevonden of telefoontaps of observaties zijn die Holleeder in verband brengen met moorden. “En het hebben van een crimineel imago alleen is niet strafbaar”, aldus een bij het overleg betrokken opsporingsambtenaar tegen de NRC.

Volgens het OM berust het bericht echter op een misverstand. Holleeder, die momenteel een celstraf van 9 jaar uitzit vanwege afpersing, wordt niet toegevoegd aan het Passageproces. Dat proces, dat onder meer draait om de liquidaties van Thomas van der Bijl (2006) en Kees Houtman (2005), loopt al sinds 2009.

Geen besluit

Het OM laat weten dat nog geen besluit is genomen over de eventuele vervolging van Holleeder buiten Passage om. Hij blijft wel verdachte.

Een woordvoerder kan niet zeggen wanneer daarover een knoop wordt doorgehakt. Het feit dat Holleeder eind deze maand op vrije voeten komt, speelt bij dat besluit volgens de zegsman geen rol.