AMSTERDAM - Willem Holleeder wordt niet als verdachte meegenomen in het grote liquidatieproces Passage dat momenteel in Amsterdam loopt. Dat betekent dat hij binnenkort op vrije voeten komt.

Eind deze maand zit de straf die Holleeder uitzit voor afpersing erop. Zijn naam wordt ook al jaren genoemd als vermoedelijke opdrachtgever van moorden in het criminele milieu.

Hij wordt vooralsnog niet vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM) voor betrokkenheid bij die liquidaties. Dat meldt NRC Handelsblad.

Het OM ontkent deze berichtgeving. "Er is nog geen beslissing genomen om Holleeder wel of niet te vervolgen. Holleeder blijft ondertussen wel verdachte", aldus het OM in een bericht op de website.

Bewijs

Volgens NRC is er na jarenlang uitvoerig politieonderzoek onvoldoende bewijsmateriaal tegen hem gevonden. De top van de Nationale Recherche, de Amsterdamse politie en justitie zouden dat in een overleg een paar dagen voor Kerstmis geconcludeerd hebben. 

De krant meldt dat er geen vingerafdrukken op wapens zijn gevonden of telefoontaps of observaties zijn die Holleeder in verband brengen met moorden. “En het hebben van een crimineel imago alleen is niet strafbaar”, aldus een bij het overleg betrokken opsporingsambtenaar tegen NRC.

Advocaat

Holleeders advocaat Stijn Franken reageerde allerminst verbaasd. ''Mijn uitgangspunt is altijd geweest dat hij eind deze maand vrijkomt.''

Hij zei niet door justitie op de hoogte te zijn gebracht, maar dat ''is ook niet gebruikelijk als ze niets gaan doen''.

Afpersing

De 53-jarige Holleeder zit sinds januari 2006 in de gevangenis van Rotterdam voor onder meer het afpersen van een aantal zakenlieden, onder wie de in 2004 geliquideerde Willem Endstra. Hij werd uiteindelijk in 2009 in hoger beroep veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf.

Inmiddels heeft hij - het voorarrest meegerekend - twee derde van zijn straf uitgezeten. Daarmee valt Holleeder onder een oude regeling. Tegenwoordig komen gevangenen alleen nog onder voorwaarden eerder vrij.

Passage

In het Passageproces, dat sinds februari 2009 bij de rechtbank in Amsterdam loopt, draait het onder meer om de moorden op Thomas van der Bijl (2006) en Kees Houtman (2005). Beide slachtoffers waren bekenden in de onderwereld.

Volg de reacties op Twitter via NUlive