DEN HAAG - Oudejaarsnacht is nog niet het feestje dat het moet zijn. Dat concludeerde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zondag.

Uit de eerste voorlopige inventarisatie blijkt aan het begin van de nieuwjaarsavond dat het aantal telefoontjes bij hulpdiensten is gestegen in vergelijking met vorig jaar. De minister is daar niet tevreden over.

De voorlopige teller staat op 8450 meldingen (in 2010 waren het er 8000). Er zijn meer mensen opgepakt (1350, tegen ruim 1200 vorig jaar) en ondanks alle inspanningen waren er toch ook weer meer meldingen van geweld tegen agenten en hulpverleners (105 in 2010 en nu 110).

Opstelten vindt dat onacceptabel en ernstig. ''We zijn er nog niet. Het geweld tegen gezagsdragers moet absoluut naar beneden.''

Hij vindt het zaak ''te zorgen dat we de hufters die dit doen pakken''. De boodschap van Opstelten is: laat dit, en als je het toch doet, zul je het weten. Dan pakken we je hard aan.''

Teller

De voorlopige teller van het totale aantal meldingen bij politie, brandweer en ambulance staat op 8450. In 2010 waren het er 8000. Vooral het aantal gevallen van vernieling nam toe (van 847 naar 928).

Het aantal gevallen van openlijke geweldpleging en mishandeling daalde. Dat geldt ook voor het aantal brandstichtingen. Wel werden meer mensen opgepakt (1350, tegen ruim 1200 vorig jaar).

Bekijk lezersfoto's van de jaarwisseling op NUfoto

Jaarwisseling Nederland