SCHEVENINGEN - Ongeveer 36.000 mensen hebben op nieuwjaarsdag een traditionele duik in het water genomen. Nooit eerder luidden zoveel mensen het nieuwe jaar in met een nieuwjaarsduik.

Vorig jaar trotseerden nog 27 duizend mensen de kou van het water.

Dit jaar werd op 89 locaties in het land zondag de nieuwjaarsduik georganiseerd. In Scheveningen trotseren traditiegetrouw de meeste mensen de kou voor een korte duik in het water.

De 10.000 kaarten waren om half twaalf al uitverkocht, een half uur voor de duik plaatsvond. Volgens een woordvoerster van organisator Unox gebeurde dat nooit eerder. "Meestal werden de laatste kaarten pas tegen 12.00 uur verkocht."

Volgens de woordvoerster is zowel het aantal nieuwjaarsduiken als het aantal deelnemers dit jaar een absoluut record.

Zeewater

Mogelijk heeft het enthousiasme van de nieuwjaarsduikers te maken met het zachte weer, zei de zegsvrouw. Volgens haar heeft het zeewater nu een temperatuur van 8 graden, vorig jaar was het water 4 graden.

Toen gingen de duiken op 20 plekken niet door vanwege de vrieskou. ''Maar met de wind erbij is het nog steeds erg koud hoor. De duik was ook dit jaar weer een heldendaad'', aldus de woordvoerster.

De organisatie van de Scheveningse nieuwjaarsduik verwees mensen die achter het net visten door naar andere nieuwjaarsduiken in het land. Sommige mensen doken alsnog in Scheveningen, maar dan buiten het terrein van de officiële nieuwjaarsduik, aldus de woordvoerster.

Bekijk lezersfoto's van de nieuwjaarsduiken op NUfoto

Nieuwjaarsduik 2012