RIJSWIJK - Tijdens de jaarwisseling hebben verschillende politiekorpsen elk tientallen tot meer dan honderd personen opgepakt.

Bekijk alle lezersfoto's van Oud&Nieuw op NUfoto

De arrestanten maakten zich schuldig aan zaken als openlijke geweldpleging, bedreiging, beroving, vernieling of het belagen van agenten.

In de regio Amsterdam waren er 123 aanhoudingen. De politie Rotterdam-Rijnmond pakte 99 mensen op. Twee personen werden gearresteerd nadat zij vuurwerk naar stadswachten hadden gegooid.

In Den Haag werden 145 arrestaties verricht en moest de ME kort optreden in de wijk Ypenburg.

In Sint Oedenrode is door een steekpartij op de Liempdseweg een dodelijk slachtoffer gevallen door. De politie heeft twee vrouwen en vier mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident.

Agenten

Meerdere agenten raakten gewond door geweld. In Utrecht werd een persoon aangehouden, omdat hij twee agenten van het korps Utrecht een soort pepperspray in het gezicht had gespoten.

Op het Bleiswijkplein in Rotterdam raakte een agent gewond aan zijn been nadat er een vuurpijl naar hem was gegooid. Een agent die ingreep bij een burenruzie in Huizen kreeg klappen, een verdachte werd aangehouden.

Een agent raakte gewond aan zijn voet en had last van oorsuizen nadat er in Berkenwoude in de gemeente Bergambacht een vuurpijl naar hem was gegooid. De brandweer van Hillegom deed aangifte nadat jongeren vuurwerk naar hen gooiden.

Ook in Gouda werd de politie belaagd, jongeren gooiden stenen en vuurwerk naar een groepje agenten. In Oude Pekela werden twee agenten aangevallen, de een kreeg een kopstoot, de ander een slag in zijn gezicht. De verdachte is aangehouden.

Amsterdam

In de regio Amsterdam moesten agenten vaak ingrijpen bij ruzies op straat en bij overlast van vuurwerk. De politie noteerde daarnaast bijna 50 meldingen van woninginbraken. De brandweer kwam tientallen keren in actie om kleine en grotere branden te blussen.

In Hilversum werd een 40-jarige man aangehouden, nadat hij een vuurwerkbom had laten ontploffen. Vier mensen raakten gewond door rondvliegend glas.

Haaglanden

Een woordvoerster van de politie Haaglanden noemt het ''de minst drukke jaarwisseling sinds jaren.'' In de wijk Ypenburg in Den Haag trad de ME op om de rust te herstellen. Ze vroegen mensen op straat hun huis binnen te gaan.

In Zoetermeer werd de ME ingeschakeld door de politie. Een groep jongeren op de Danny Kayelaan gooide molotovcocktails in de richting van de politie. De ME hoefde niet in actie te komen. De politie arresteerde 14 mensen.

Brabant

In Zuid-Oost Brabant werden 24 aanhoudingen verricht, beduidend minder dan voorgaande jaren. Vier mensen zitten nog vast. Volgens de politie is de nacht in de regio ordelijk verlopen. Er kwamen ongeveer 249 meldingen binnen die voornamelijk te maken hadden met vernieling, vuurwerk en brandstichting.

In de regio Midden en West Brabant hield de politie 52 mensen aan vanwege onder meer inbraak, straatroof, geweldsdelicten en vuurwerkincidenten. In Rijsbergen arresteerde de politie vier personen na een steekpartij op een camping.

Limburg

De politie in Limburg heeft tijdens de jaarwisseling in totaal 42 mensen opgepakt. Er werd acht keer geweld tegen de politie gemeld, maakten beide Limburgse politiekorpsen zondag bekend. De meeste aanhoudingen hielden verband met openbare dronkenschap, verstoren van de openbare orde, geweld en mishandeling.

De politie pakte een 19-jarige man uit Echt op die zondagochtend vroeg in zijn woonplaats een 20-jarige Roermondenaar zou hebben gestoken. In Heerlen gooiden onbekenden met vuurwerk naar agenten. Die stonden bij een basisschool waar eerder ruiten gesneuveld waren door vuurwerk. Hier kon niemand worden opgepakt.

In Venray vlogen zondagochtend vroeg twee auto's onder carports aan het Knopkruid in brand. De bewoners wisten zich in veiligheid te brengen. Snel ingrijpen door de brandweer voorkwam erger.

Noord-Holland

De drie politiekorpsen Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland hebben tijdens de jaarwisseling samen 60 mensen opgepakt. Ze spreken van een ''beheersbare jaarwisseling".

Vijf van de opgepakte verdachten zouden zich tegen hulpverleners hebben gekeerd.

Flevoland

De politie in Flevoland heeft tijdens de jaarwisseling 38 mensen opgepakt. Zij maakten zich schuldig aan zaken als mishandeling, openbare dronkenschap of verstoring van de openbare orde. Vier keer was er sprake van geweld tegen hulpverleners.

De ME moest aan het eind van de nacht uit voorzorg naar de Grote Markt in Almere. Daar werd het wat rumoerig, maar uiteindelijk bleven ongeregeldheden uit. De brandweer in Flevoland kreeg 80 meldingen binnen, maar hoefde in een behoorlijk aantal gevallen niet eens in actie te komen.

Zeeland

In de provincie Zeeland is de jaarwisseling zonder grote incidenten verlopen. De politie hield 23 personen aan. Volgens een woordvoerster valt dit aantal mee. In Vlissingen werden vijf mannen aangehouden voor het gooien en in het bezit hebben van molotovcocktails.

De brandweer moest 203 keer uitrukken, voornamelijk vanwege branden die zijn ontstaan door vuurwerk. Een oud schoolgebouw in Burgh-Haamstede brandde tot de grond toe af.

Noorden

In Groningen, Friesland en Drenthe zijn in totaal 49 aanhoudingen verricht. Dat hebben de korpsen zondag gemeld.

In Groningen vonden de meeste aanhoudingen plaats, 26. Ook was er vijf keer sprake van geweld tegen hulpverleners. Het Friese politiekorps hield 9 mensen aan en sprak van een beheersbare en gezellige jaarwisseling.

In Drenthe werden 14 personen gearresteerd en verliep de nacht volgens de politie druk, maar vergelijkbaar met andere nieuwjaarsnachten. In Meppel sneuvelde de ruit van een politiebureau als gevolg van een lawinepijl.

Plofkraak

Vandalen hebben tijdens de jaarwisseling met explosieven een plofkraak gepleegd op een geldautomaat in Roosendaal. Ook in Helmond werd mogelijk een plofkraak gepleegd met vuurwerk op een geldautomaat. De automaten raakten zwaar beschadigd. Dat heeft de politie gemeld.

Jaarwisseling Nederland