HELMOND - In theater 't Speelhuis in de Brabantse plaats Helmond is donderdag aan het eind van de middag een zeer grote brand uitgebroken.

Het theater is volledig verwoest. De brand in het centrum van Helmond was donderdagavond om 10 uur onder controle. Dat heeft de brandweer laten weten.

De Helmondse burgemeester Fons Jacobs noemt de verwoesting van theater 't Speelhuis ''een groot verlies'' voor zijn stad. Dat deed hij 's avonds tijdens een persconferentie.

Brandweer

De burgemeester maakte tijdens de persconferentie complimenten aan de brandweer, die volgens hem snel reageerde. Ook meldde Jacobs dat een aantal bewoners van de nabijgelegen kubuswoningen in een hotel de nacht moeten doorbrengen. ''Morgen gaan we kijken of er mensen het pand in kunnen''.

Jacobs zei te vermoeden dat rond middernacht het sein brand meester kon worden gegeven. De oorzaak blijft onduidelijk.

De brand begon iets na 6 uur, stelt de politie.

Er waren op dat moment wel mensen in het gebouw, maar deze konden op tijd wegkomen. In eerste instantie dacht de brandweer dat het om een kleine binnenbrand ging. Maar tegen 7 uur werden de bibliotheek en bijna twintig woningen rond het theater ontruimd.

Kubuswoningen

De brand was om half 9 overgeslagen naar twee kubuswoningen naast het gebouw. 

De bibliotheek in de nabijheid van het theater kan worden gered, stelde burgemeester Jacobs voor het NOS Journaal. Wel wordt gevreesd dat vier tot zes woningen naast het theater als verloren moeten worden beschouwd.

Ook heeft de politie heeft rond kwart voor 9 de opdracht gegeven appartementencomplex De Kloosterhof naast winkelcentrum Elzas Passage te ontruimen. 

Wethouders

Een aantal wethouders van het college van Helmond was aanwezig bij de brand in het centrum van de stad. Zij praatten met de tientallen bewoners van woningen rond het theater die zijn ontruimd. Ook troostten de wethouders geschokte Helmonders die kijken naar de brand.

Dat zei Jacobs rond half 9 gemeld op Omroep Brabant. Ook het aangeslagen personeel van het theater, waar donderdagavond een optreden zou plaatsvinden van de groep Montezuma's Revenge, werd opgevangen.

Ramen en deuren

De gemeente Helmond adviseerde bewoners in het centrum van de stad met klem hun ramen en deuren te sluiten in verband met de brand. 

De brand genereert veel rook. Voor zover bekend hebben zich nog geen mensen met ademhalingsproblemen gemeld in de buurt van het theater.

Er is geen reden om aan te nemen dat er zich gevaarlijke stoffen in het gebouw bevonden.

Kubuswoningen

Het theater is gevestigd aan het Speelhuisplein in Helmond en was opgebouwd uit meerdere kubussen. Het is ontworpen door Piet Blom, die ook de kubuswoningen in Helmond en Rotterdam ontwierp.

Abel Blom, de zoon van architect Piet Blom, stelde donderdagavond voor Omroep Brabant dat het theater kan worden herbouwd.

Grote brand in Helmond