UTRECHT - De Sint Lucasparochie op de Noord-West Veluwe mist twee pastores.

Donderdag liet een woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht weten dat behalve pastoor Bert Sturkenboom een tweede pastoor op non-actief is gezet wegens klachten over seksueel misbruik.

Deze pastoor, die voorging in de rooms-katholieke kerk in Putten, was al enige tijd van zijn taken ontheven volgens het bisdom.

Sturkenboom, die vorige week woensdag werd geschorst, is voorzitter van het parochiebestuur en teamleider van de pastores. De parochie bracht zijn naam zelf naar buiten.

De Lucasparochie, die de plaatsen Nijkerk, Ermelo, Voorthuizen, Barneveld, Achterveld, Leusden, Hoevelaken en Putten omvat, heeft nu nog drie pastors over. Het bisdom stuurt een vicaris om hen bij te staan in hun werk.

Slachtofferorganisatie

Slachtofferorganisatie Klokk kreeg over de geschorste pastores twee meldingen van seksueel misbruik binnen en heeft die doorgeleid. Naar beiden is een onderzoek gestart, waarover het bisdom nog niks wil zeggen.

Het misbruik zou zich in de jaren '70 en '80 hebben afgespeeld in de provincie Utrecht. Volgens het bisdom is er over enkele weken meer duidelijkheid.