AMSTERDAM - De tijd dat studenten recht hadden op een basisbeurs lijkt voorbij. Het kabinet denkt aan de invoering van een sociaal leenstelsel.

Dat schrijft het AD donderdag op basis van bronnen in Den Haag.

Een sociaal leenstelsel betekent dat studenten bij de overheid geld moeten lenen om te kunnen studeren in plaats van de maandelijke ontvangst van een thuis- of uitwonende beurs.

De reden voor deze maatregel is de extra miljarden die moeten worden bezuinigd komend voorjaar. Volgens de krant levert het afschaffen van de basisbeurs zo'n 800 miljoen euro op.

Er wordt ook gedacht aan het opheffen van de ov-kaart. Het stoppen van gratis vervoer voor studenten zou zo'n 200 miljoen euro kunnen opleveren.

Verkiezingen

Tijdens de verkiezingen gingen er al stemmen op in de VVD om studenten meer te laten betalen. Deze gedachte werd gesteund door de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66. CDA en de PVV waren echter tegen.

D66-Kamerlid Boris van de Ham laat aan NU.nl weten weliswaar nog steeds voor een sociaal leenstelsel te zijn, maar alleen wanneer het geld dat daardoor wordt uitgespaard in verbetering van de kwaliteit van het onderwijs wordt gestoken.

"Waar dit over gaat is een zoveelste platte bezuiniging van het kabinet", aldus Van der Ham. "Dat is voor ons onacceptabel."

GroenLinks laat weten fors te willen investeren in onderwijs en de studiefinanciering sociaal hervormen. Zij voeren dan een leenstelsel in dat 'echt sociaal' is en geen drempels opwerpt om te gaan studeren.

Verder wil de partij meer geld voor meer colleges, meer docenten en kleinschaliger onderwijs. Investeren in onderwijs is voor de partij de ideale weg uit de crisis.

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive