TER APEL - De groep uitgeprocedeerde Somaliërs die uit protest een tentenkamp heeft opgebouwd bij het Aanmeldcentrum in Ter Apel, moet donderdag om 14:00 uur  zijn vertrokken.

Dat heeft burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, woensdagavond gezegd. Ze wil niet zeggen wat er gebeurt als de Somaliërs geen gehoor geven aan haar verzoek.

De groep had woensdagmiddag een aanbod van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) naast zich neergelegd.

Het aanbod hield in dat de Somaliërs een nieuw asielverzoek kunnen indienen dat getoetst wordt aan het meest recente beleid. Ze zouden dan in afwachting van een uitspraak onderdak krijgen.

Volgens de Somaliërs is het een ''schijnoplossing die niets nieuws brengt''. Ook is het aanbod alleen geldig voor deze groep en niet voor alle uitgeprocedeerde Somaliërs, aldus een woordvoerster. Volgens haar zijn er mogelijk 2000 uitgeprocedeerde Somaliërs in Nederland.

Afgewezen

De groep sloeg op tweede kerstdag de tenten op bij de poort van het Aanmeldcentrum. Hun asielaanvraag is afgewezen, maar ze zeggen niet naar hun land te kunnen terugkeren.

Volgens de IND is dat niet per definitie het geval. De afgelopen tijd zijn meerdere Somaliërs al dan niet op eigen gelegenheid naar hun land teruggegaan, aldus een woordvoerder. ''Als mensen denken dat het er voor ze niet veilig is, zal dat in de nieuwe asielaanvraag worden beoordeeld.''

Leers

De PVV in de Tweede Kamer vindt dat de IND zijn boekje te buiten is gegaan met het aanbod en wil opheldering van minister Leers (Immigratie en Asiel). Volgens Sietse Fritsma van de PVV is het de taak van de IND om het vreemdelingenbeleid uit te voeren en ''niet om juridische bijstand te verlenen''.

''Dat de IND dit doet is belachelijk, zeker gelet op de doelstelling dat procedurestapelen juist moet worden tegengegaan.''

Vrijkomen

Eerder deze maand heeft de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Den Haag bepaald dat een andere groep van 19 uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers direct moest vrijkomen.

De negentien waren het asielzoekerscentrum in Ter Apel uitgezet, waarna ze werden opgepakt door de politie en vastgezet in afwachting van hun uitzetting.

De rechtbank oordeelde dat vreemdelingen alleen vastgezet mogen worden, als er concreet zicht is op uitzetting. Dat was bij deze groep niet het geval, aldus de rechtbank. De IND is tegen de uitspraak in beroep gegaan.